En jägares utrustning

Jaktstegen som alternativ till jakttornet

Jakttornen och vaktjaktskojorna kräver timmermansarbete på talko, men det finns ett alternativ; jaktstegen. En sådan kan flyttas och ställas upp av två personer och kräver inte mer än ett tillräckligt kraftigt träd.

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad29.6.2022

Jaktstegen är en stege av stål med en sittplats upptill som lutas mot ett träd. Beroende på modellen kommer jägaren upp tre till sex meter från marken. Väl där uppe får han (eller hon) god utsikt, nedåtriktade skott och ett trevligt pass där det går att sitta länge. Det finns jaktstegar för en och två personer, och flera modeller har dessutom ett fotstöd så jägaren kan stå.

För den som lider av höjdskräck känns det kanske ändå bättre att klättra upp i ett jakttorn av den vanliga modellen, men på en skogsdominerad plats, i ojämn terräng och i sluttningar utgör jaktstegen ett utmärkt alaternativ.

Så här ställer du upp jaktstegen

I regel går det att ta isär en jaktstege i två eller flera delar, vilket betyder att två eller kanske tre jaktstegar får plats på ett normalstort släp.

Beroende på modellen kan det gå väldigt fort att montera och ställa upp stegen. Oftast börjar man, oavsett modell, med att ställa upp den monterade stegen mot ett träd. Därefter kilar man stegbenen stadigt i marken med jordkilar och fäster mittstöden på stegen i trädstammen.

Slutligen klättrar man upp och spänner fast jaktstegen i trädet med fästlinan. På längre och dyrare stegar fäster man dessutom stegen nedtill runt trädet med en lina som löper i kors. Det eliminerar svajet i sidled.

Se videon: Så här reser du en jaktstege

Två personer klarar utan problem av att resa stegen medan en eventuell tredje person ofta får rollen som arbetsledare och lustigkurre.

Jaktstegen är fäst i marken med kilar och i trädet med lina. På stegen på bilden går en av linorna runt trädet och tillbaka i kors för att hindra svaj i sidled.

Så använder du jaktstegen

Att använda en jaktstege är hur enkelt som helst. Jägaren fäster utrustningen i en lina för upphissning, klättrar upp och sätter sig, fäster selen, fäller ner säkerhetsbågen som också fungerar som skjutstöd och hissar upp utrustningen.

Det är förnuftigt att fästa en rejäl karbinhake i trädet ovanför sitsen för jägaren att fästa säkerhetsselen i. Därefter hissas utrustningen upp.

Fördelarna

Till jaktstegens fördelar räknar vi självklart att den går fort att ställa upp och är lätt att flytta. Om jaktföreningen behöver flytta på passet så klarar ett par personer av operationen.

Dessutom kan jägaren sitta högre än i ett älgtorn eftersom det är längden på stegen som avgör sitthöjden. Det går utmärkt att sitta på en bekväm sits på sex meters höjd, studera den omgivande naturen och vänta på en skottchans. Ett jakttorn av trä bjuder sällan jägaren på en lika fin utsikt!

En jaktstege murknar inte med tiden eller kräver plan mark som ett torn.

Oavsett gevärsmodellen kan skytten få till en bekväm skjutställning eftersom skjutstödet kan höjas och sänkas.

Lämplig också för två tillsammans

Mina egna erfarenheter av jaktstegar har varit väldigt goda, i synnerhet av de lite högre modellerna och sådana för två personer.

Bara bänken är generöst tilltagen så finns det gott om plats för två. Dessutom ligger maxvikten oftast rätt högt, vilket medger två personer samtidigt.

Till och med två vuxna och ett barn har förekommit! Bara man är noggrann med säkerheten vid uppklättringen och sätter sele på junioren så passar jaktstegen utmärkt också för smärre jägarfrön.

På sex meters höjd är utsikten fantastisk och tiden flyger som på vingar medan man kikar på naturen. Alla ljud hörs fint där uppe medan avsaknaden av tak och väggar får jägarna att smälta in i naturen.

Somliga jaktstegar är för en person och andra för flera.

När är jaktstegen ett bättre val än ett torn av trä?

  • När träden står tätt
  • När passet ska vara flyttbart
  • När jägaren behöver sitta högt
  • På ojämn mark

Mera om samma ämne