Tumma aldrig på säkerheten!

Kolumn
Teppo Kakkonen, Vice ordförande, Finlands viltcentral
Publicerad9.11.2023

Visionen noll jaktolyckor under jaktsäsongen infriades tyvärr inte heller i år. Vi jägare bär ett stort ansvar och det här ansvaret måste vi kunna axla. 

Jägarna har rätt att inneha och använda skjutvapen. Rättigheten innebär en skyldighet att öva skytte och hantera vapen säkert. 

Beklagligt ofta hör man under jaktåret uttalanden som ”Sitter kikarsiktet månne fortfarande rätt; jag har inte hunnit till skjutbanan för att kolla” eller ”Jag hinner väl med älgprovet nästa år”. Vi slipper uttalanden som de här om jägarna skulle lägga lite mera tid på att öva skytte.  

Så upptagen eller likgiltig får man inte vara att man hoppar över skytteträningen och inskjutningen. Varje träningsskott bidrar till ett säkrare fällande skott. 

Det går helt enkelt inte att öva för mycket på säker vapenhantering. Genom att nöta in goda vapenvanor skapar vi rutiner som ökar säkerheten för en själv och andra. 

Skytteträningen är rätta tillfället att repetera säker vapenhantering och de fyra reglerna. 

1. Hantera alltid ett vapen som om det vore laddat. 

2. Rikta aldrig ett vapen mot någonting som du inte har för avsikt att skjuta (”pipdisciplin”). 

3. Håll pekfingret borta från avtryckaren (”avtryckardisciplin”). 

4. Skjut inte förrän du är säker på målet och det som finns bakom.

De här fyra reglerna borde sitta i ryggmärgen på varenda jägare. Följ dem både på skjutbanan och på jakt så inträffar inga olyckor. 

Under innevarande år har ett säkerhetsmässigt oroväckande fenomen stuckit upp huvudet, där jägarna av någon orsak slår ifrån hundpejlens safety-funktion. Teknologin eliminerar självfallet inte jägarens skyldighet att se till att skjutriktningen är riskfri, men safety-funktionen visar (som namnet anger) var någonstans andra människor och jakthundar befinner sig.

Mera om samma ämne

Säkerheten framför allt

Håll pekfingret rakt!

9.11.2023
Vapensäkerhetens fyra regler

Regel 4 – Var säker på ditt mål

30.8.2022
Vapensäkerhetens fyra regler

Regel 3 – Håll fingret borta från avtryckaren

29.6.2022
En jägares utrustning

Jaktstegen som alternativ till jakttornet

29.6.2022