Maten

De läckraste älgbitarna på grillen

Det mesta på en älg kan grillas, men det är mödan värt att åtminstone lära sig grilla flankstek och entrecote.

Text Kati Pohja  Bilder Laura Riihelä

Publicerad2.5.2022

Det finns alltså fler grillvänliga kroppsdelar på en älg än fileerna! Problemet med att få de här kroppsdelarna ända till grillen är närmast det, att man måste kunna urskilja dem redan i slaktskjulet och ta vara på dem innan de blir färs.

Flanksteken är en platt muskel baktill på buken som blir klar i ett nafs på grillen. Den ska vara mediumstekt, inte välstekt, för att bli riktigt mör. Grillad flankstek passar som sådan med sallad och sås, men kan också serveras med tortilla, hamburgare eller semlor, med lämpliga tillbehör. Entrecoten finns framtill på ytterfilen; en finfin fet delikatessbit som gör sig bäst när den grillas i ett stycke. Även den ska vara mediumstekt inuti för att bli maximalt mör. Av entrecoten går det också att laga goda biffar. För att flanksteken och entrecoten ska lyckas på grillen är det absolut nödvändigt med en digital stektermometer.

 

Grillad älgentrecote

6–8 portioner

 

Ca 900 g älgentrecote

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En stektermometer

 

Ställ köttet i rumsvärme ungefär två timmar före grillningen. Avlägsna hinnor och fett om det skulle behövas.

Grilla köttet på het grill i några minuter på vardera sidan tills ytorna har blivit ordentligt brynta. Salta och peppra. Tryck in stektermometern ända till mitten. Ställ köttet på indirekt värme, det vill säga bort från den direkta värmen. På en gasgrill släcker du lågorna under köttet men låter de övriga brinna. Det går också att ställa köttet i en ugn på 100 grader.

Ta köttet från grillen när termomentern visar 57 grader och täck lätt med folie. Låt dra i minst 30 minuter.

Skär därefter köttet i skivor och servera med exempelvis örtsås och grillade grönsaker.

 


 

Grillad älgflankstek

6–12 portioner

 

Ca 800 g älgflankstek

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En stektermometer

 

Ställ köttet i rumsvärme ungefär en timme före grillningen. Avlägsna hinnorna och snygga till köttet om det känns påkallat.

Grilla steken på het grill i några minuter på vardera sidan eller tills ytorna har fått ordentligt med färg. Tryck in stektermometern ända till mitten och strö salt och peppar över köttet. Flytta köttet åt sidan från den direkta värmen. På en gasgrill kan du släcka brännarna under köttet, men låta de övriga brinna. Det går också att ställa köttet i en ugn på 100 grader.

Ta köttet från grillen när termometern visar 57 grader och täck det lätt med folie. Låt dra i minst 20 minuter. Skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna. Servera med exempelvis tortilla och grillade grönsaker, salsa och creme fraiche.

Mera om samma ämne