Börja med att granska att jakttornet är säkert. Lyft därefter upp grejerna och klättra själv upp till sist. Höstregnen gör träkonstruktioner såphala – tänk på det både när du klättrar upp (och ner) och där uppe!
Säkerheten framför allt

Sitt säkert uppe i tornet!

Sommaren är en bra tid för att inspektera hur det står till med jakttornen. Om det inte redan är gjort så sätt igång!

Text Marko Mikkola Bild Tero Salmela

Publicerad5.9.2023

Om jägarna granskar alla jakttorn och andra konstruktioner på sommaren och reparerar det som behöver fixas, så brukar allting fungera som det ska. I synnerhet om man vid byggandet och reparerandet har använt väderbeständiga skruvar.

Senast innan jägaren klättrar upp ska han/hon kolla att jakttornet (eller någon annan konstruktion som kräver uppklättring) står stadigt och är i skick. Låt bli att klättra upp om tornet verkar skrangligt eller om du inte vet när det senast granskades. I synnerhet jaktgäster ska tänka på det här, om ingen har sagt någonting om tornets skick.

Klättra upp med omdöme

När jakttornet är granskat och befunnet stabilt och säkert ska jägaren tänka på säkerheten också när han/hon klättrar upp. Lyft upp geväret oladdat i sitt fodral, därefter den övriga utrustningen och klättra själv upp till sist.

Utan händerna fulla eller grejer på ryggen går uppklättringen riskfriare. Även vid nerklättringen är geväret oladdat och i sitt fodral. Om det råkar dunsa mot stegen så skyddar fodralet mot skador.

Förutse, förutse, förutse

Väl framme på passet ska jägaren börja med att kolla de säkra och tillåtna skjutsektorerna och kulfånget i bakgrunden. Med passen utmärkta på kartan i Oma riista vet alla exakt var jaktkamraterna befinner sig.

Kom ihåg att säkerheten börjar med att man tänker igenom saker och ting på förhand – inte i efterhand efter tillbudet eller olyckan! Är all utrustning och alla konstruktioner granskade för den här säsongen? Om inte så skriv upp punkten på att göra-listan som en försäkring mot tråkiga överraskningar. Påminn också jaktkamraterna!

Säkerheten kräver förutseende och sunt förnuft. Jaga riskfritt i år!


Mera om samma ämne