Säkerheten framför allt

Håll pekfingret rakt!

Vapensäkerhetens fyra regler är absoluta, men här ska vi koncentrera oss på avtryckarfingret.

Text Tero Kuitunen Bild Tero Salmela

Publicerad9.11.2023

Skjutvapen är formgivna på det viset att pekfingret obehindrat lägger sig på avtryckaren. Vilket i sin tur innebär en högst verklig säkerhetsrisk. Var och en som har sysslat en längre tid med skytte eller jakt har hört det där om att ”skottet bara small”. Men skjutvapen avfyrar inte sig själva, så historierna är så gott som alltid lögn eller självbedrägeri. Om det smäller så är det skytten själv som tryckte av. Oftast med avtryckarfingret. 

Men det finns en lösning på problemet; en enkel vana att lägga sig till med. När du fattar geväret så lägger du automatiskt pekfingret rakt utmed geväret. Och du flyttar inte fingret till avtryckaren förrän du har målet i siktet och har fattat beslutet att skjuta. Det första du gör när du har skjutit är att flytta pekfingret tillbaka och lägga det rakt utmed geväret. Även om geväret skulle vara en enkelskottare. Först därefter sänker du geväret eller gör någonting annat. 

Öva tills den nya vanan sitter

Om du är van vid att låta fingret slarva på avtryckaren så krävs det medveten träning för att nöta in den nya vanan. Men efter hand som du upprepar rörelsen så blir den naturlig och sedan behöver du inte desto vidare tänka på var pekfingret håller hus. 

Fel plats för fingret börjar kännas fel och en person som har tillägnat sig vanan håller pekfingret rakt, oavsett om hen håller en borrmaskin eller banan i handen.

Säkringen kan gå sönder

Det ovannämnda påverkas inte av att det finns mekaniska säkerhetsfunktioner på geväret. Att säkra geväret rubbar inte pekfingerregeln. Säkringen och låset kan få ett mekaniskt fel, vilket är så allvarligt att du ska betrakta risken med sunt förnuft. 

”Pekfingret bort från avtryckaren!” är en av vapensäkerhetens fyra hörnstenar. Följ regeln och kräv att också jaktkamraterna ska göra det. I likhet med de övriga tre reglerna finns här ingenting att förhandla om. 

Mera om samma ämne

Vapensäkerhetens fyra regler

Regel 4 – Var säker på ditt mål

30.8.2022
Vapensäkerhetens fyra regler

Regel 3 – Håll fingret borta från avtryckaren

29.6.2022
En jägares utrustning

Jaktstegen som alternativ till jakttornet

29.6.2022