Pasi Laine visade lägerdeltagarna hur en pilbåge fungerar.

Det bästa är att vara tillsammans och sova i tält

Det traditionella och nationella jaktlägret för ungdomar ordnades i år den 6-9 juni i byn Kumiseva i Haapajärvi.

Text och bilder Tanja Kopsa

Publicerad5.7.2024

Arrangörerna satte in en annons om lägret i Jägaren och som vanligt fylldes det fort med ungdomar i åldern 10 till 15 år som kom från olika håll i landet. Även ungdomarnas vårdnadshavare var välkomna och några föräldrar och far- och morföräldrar tog vara på tillfället. Dessutom hjälpte de till på lägret!

– Det bästa här på lägret har varit att få nya kamrater från olika håll i landet, utbrast två tolvåringar glatt: Miska Tenhunen och Veikka Vilkuna som hade kommit från Nivala.

Att sova i tält tyckte många lägerdeltagare att hörde till det allra bästa på lägret. Också lägermiljön fick beröm.
Veikka Vilkuna och Miska Tenhunen från Nivala tyckte särskilt mycket om att fiska och få nya kamrater.

Adertonde gången

Risto Nyrhinen på Haapajärvi-Reisjärvi jaktvårdsförening berättar att det första jaktlägret för ungdomar ordnades i Haapajärvi för 20 år sedan. Det här blir det adertonde lägret eftersom två föll bort under pandemin.

Tidigare hölls lägret vid Åcentret i Sipoonkoski, men i år ville arrangörerna förnya det genom att byta plats. För boendet och maten stod experterna på andelslaget Osuuskunta Kumisevan Kaiku. Deltagarna bodde i tält, men det gick också att övernatta i den gamla byskolan.

– Under lägret sysslar vi med jakt och fiske, och viltvård i både teori och praktik.

Det går också att skriva jägarexamen på lägret, berättar Juha Myllylahti som är verksamhetsledare på jaktvårdsföreningen.

– Jag tycker att det bästa har varit fritiden och alla nya kamrater. Och att sova i tält förstås! Programmet var skojigt, men föreläsningarna lite tråkiga, funderar trettonåriga Severi Aaltonen från Jyväskylä som har kommit till lägret med sin morfar Seppo Riihimäki.

– Det är trevligt att vara här som morfar. I min ungdom fanns det inga jaktläger, så jag följde flitigt med min storebror på jakt. Det här lägret för ungdomar är verkligen fint. Många av dem tillbringar ju vardagen med näsan i telefonen, förargar sig Riihimäki.

På lägret blev det knappt alls tillfälle att pillra på mobilerna eftersom det bjöds på massor av intressant program och det fanns kamrater runt omkring.

– När vi kom hit till lägret så tog det bara ett ögonblick för Severi att få nya kamrater, funderar morfar med ett småleende.

Severi Aaltonen kom till lägret med sin morfar Seppo Riihimäki. De hade kommit från Jyväskylä.

Resultatet av ett omfattande samarbete

Som arrangörer stod Haapajärvi-Reisjärvi jaktvårdsförening, ungdomsbyrån på Haapajärvi stad och ett stort antal talkojobbare. Även Haapajärvi 4H-förening ställde upp och arrangerade trevliga aktiviteter, vilket inkluderade metspön och mask för lägerdeltagarna. Redan första kvällen drog ungdomarna upp en hel del fisk med spöna och följande dag lagade kocken smakbitar av fiskarna. Godbitarna försvann fortare än kvickt från tallriken!

– Det bästa har varit kamraterna och att ro drag. Då fick vi också en massa fisk! berättar lägerdeltagarna Tenhunen och Vilkuna, och tillägger att det kunde ha funnits ännu mer på programmet.

För dragrodden stod föreningen Vedenjakajan uistelijat. Bland arrangörerna fanns dessutom också jägare från fem jaktföreningar i Haapajärvi och Haapajärven Kennelseura som tog med sig en skock jakthundar till lägret.

Kennelfolket höll en demo där jakthundarna och deras ägare visade hur hundarna arbetar på jakt. Och ungdomarna fick i uppgift att känna igen de olika raserna.

En av lägerdagarna fick ungdomarna prova på skytte med olika gevär, med ett antal jägare och medlemmar från föreningen Haapajärven Ampumaseura som instruktörer.

Med säkerheten i framsätet, förstås!

Den som ville fick prova på att skjuta med hagelgevär, miniatyrgevär och pilbåge. I programpunkten ingick också ett antal utställda gevär och övningar med karta och kompass.

Ilpo Kontra och Max Oosi, båda 12 år och från Helsingfors, njöt av att få sova i tält. Det var enligt dem det klart bästa på hela lägret. Dessutom låg lägret på en trevlig plats.

– Vi rekommenderar verkligen det här lägret för ungdomar. Man får nya kamrater här och vi gör allt möjligt skojigt, berättar pojkarna.

Sofia Hippi, 13 år och från Kempele, var en av de tre flickorna som deltog i lägret.

Hon hade sett annonsen i Jägaren och anmälde sig bums.

– Jag brukar följa med pappa och storebror på jakt, men ännu har jag inte jagat själv, alltså skjutit något vilt. Här har vi levt toppenprima lägerliv med nya kamrater, god mat och massor med program, berömmer Sofia.

Kompisarna Ilpo Kontra och Max Oosi från Helsingfors fick gosa med Juha Lappalainens bretoner Iitu och Jippu.
Ungdomarna fick tillfälle att skjuta med olika gevär med jägare och medlemmar i föreningen Haapajärven Ampumaseura som instruktörer. För Sofia Hippi från Kempele gick skyttet med miniatyrgevär fint.
Medlemmar i föreningen Haapajärven Kennelseura förevisade jakthundar och hur hundarna jobbar på jakt.

 

Hurdana aktiviteter skulle du vilja ha mera av på jaktläger och vad vill du ha mindre av? Berätta om dina erfarenheter i kommentarsfältet. 
Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit