Snart läggdags. En grupp jägare vid kvällsbrasan. Skogsnätterna ger den rätta ödemarksstämningen.

Stämningsfullt under bar himmel
Övernattning i skogen

På dagens jaktresor är högkvarteret i regel en byggnad som ger tak över huvudet. Men det bjuds generöst på enastående upplevelser för den som övernattar i skogen under bar himmel. Ödemarksstämningen är oerhörd!

Text och bilder Kai-Eerik Nyholm

Publicerad7.9.2021

På en lång jaktresa ska nattkvarteret väga minimalt och ett väderskydd av tyg är ett utmärkt alternativ. Det väger bara ett halvt kilo ungefär och är lätt att ställa upp. Dessutom är det enkelt att tända en brasa framför skyddet och värmen samlar sig där inuti.

Sovsäckarna har genomgått en oerhörd utveckling och för dig som planerar en övernattning i skogen kan jag varmt rekommendera en syntetsäck för tre årstider. En sådan fungerar också på hösten och är avsevärt lättare att torka än en sovsäck med dun inuti.

Väderskydden är klara för en natt i oktober.

Välj lägerplats och ställ upp skyddet

Välj lägerplatsen med omsorg. Den får gärna ligga vid ett vattendrag så du har tillgång till vatten.

Marken ska vara plan åtminstone där väderskyddet står så du sover bekvämt. Men självfallet finns det terrängtyper där det kan vara knepigt att hitta en plätt plan mark.

Väderskyddet kan ställas upp efter tycke och smak. Ett tygstycke på 3 x 3 meter kan riggas så, att du fäster en lina i ett av hörnen och andra ändan i ett träd. Fäst därefter återstoden av tyget med kilar i marken. Höjden på hörnet justerar du med höjden på fästpunkten för linan.

Ett annat sätt är att ta tre tunna trädstammar och binda ihop dem till en trefot. Lägg tyget på marken och lägg den mellersta trädstammen ovanpå, diagonalt från hörn till hörn, och de två andra stammarna utmed tygkanten till de båda yttre hörnen. Fäst med linorna som redan finns där. När detta är gjort reser du trefoten så att den mellersta slanan bildar mittstödet och de bägge sidoslanorna stöder på vardera sidan.

Nationalhunden försjunken i tankar någonstans i ödemarken i Savukoski.

Säkerheten och allemansrätten

Säkerheten är viktig vid övernattning utomhus. Innan du tänder brasan finns det några saker att fundera på. Undvik om det bara går att elda med gran eftersom granveden sprakar och ger gnistor. Men om du befinner dig i granmarker så är det förstås ont om alternativ.

Det är viktigt att lägga en trädstam som tröskel mellan elden och sovplatsen. Vatten att släcka med ska också finnas till hands i ett kärl av något slag.

Allemansrätten ger dig rätt att slå läger på en plats för några dagar, men det är inte tillåtet att göra ett permanent läger på annans mark. Dessutom behöver du markägarens tillstånd för att hugga ved. I vissa statsmarker är det tillåtet att ta kvistar och grenar som ligger på marken.

Upplevelser

Under årens lopp har jag samlat på mig fina upplevelser vid övernattningar under bar himmel; storslagna solnedgångar där naturen vilar i fullkomlig frid, fantastiska morgnar mitt i ödemarken långt borta från civilisationens buller, med en röd eller svartvit hund som kamrat.

En av de mest minnesrika morgnarna upplevde jag i maj vid älven Ivalojoki. Jag hade rest väderskyddet på kvällen och på småtimmarna vaknade jag i sovsäcken till en drömlik stämning där jag hörde en tjäder spela. Det gick upp för mig att jag hade råkat resa väderskyddet på en plats där tjädrarna spelar. Jag satte mig försiktigt upp och såg en tjädertupp spela med soluppgången och älven som bakgrund. I några timmar fick jag följa med det här underbara skådespelet inifrån väderskyddet innan jag tände brasan för att koka kaffe.

Tärningen är kastad, jag utmanar er att övernatta under bar himmel!

 

Nuförtiden bjuds det sällan tillfälle att tända en nying eftersom de stående torrfurorna är fredade i naturskyddsområden.

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Övning ger färdighet

29.6.2022
En jägares utrustning

Händerna och kylan

10.1.2022
Ungdomsredaktionen

Erfarenheter från en älgjägarkurs

19.11.2020