Erämiehet iltatulilla ennen nukkumaanmenoa. Metsässä vietetyissä öissä on oikeaa erätunnelmaa.

Tunnelmallinen avomajoite
Yöksi metsään

Nykypäivänä metsästysreissuilla tukikohtana on yleensä rakennus, jossa on katto pään päällä. Ainutkertaisia elämyksiä on kuitenkin tarjolla roppakaupalla, kun lähdetään yöksi metsään.

Teksti ja kuvat Kai-Eerik Nyholm

Julkaistu7.9.2021

Pitkällä eräreissulla majoitteen halutaan olevan mahdollisimman kevyt ja tällöin erinomainen vaihtoehto on pelkkä laavukangas. Se painaa vain puolisen kiloa ja on helppo laittaa pystyyn. Lisäksi sen eteen on helppo tehdä tulet, josta heijastuu hyvin lämpöä laavun sisään.

Makuupussit ovat kehittyneet merkittävästi ja metsäöitä suunnittelevalle eränkävijälle voi lämpimästi suositella laadukasta kolmen vuodenajan kuitupussia. Tällainen makuupussi on käyttökelpoinen myös syksyllä ja on huomattavasti helpompi kuivattaa kuin untuvamakuupussi.

Avomajoitteet valmiina lokakuiseen yöhön.

Leiripaikan valinta ja majoitteen pystytys

Leiripaikan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Mielellään se saisi olla vesistön äärellä, jotta vesihuolto on mahdollisimman helppoa. Tasaista maastoa tulisi olla ainakin majoitteen pohjapinta-alan verran, jotta nukkuminen on miellyttävää. Toki joissakin maastoissa tasaisen kohdan löytäminen voi olla haasteellista.

Avomajoitteen pystytykseen voi käyttää mielikuvitusta. Esimerkiksi 3×3 metrisen laavukankaan voi pystyttää siten, että yhdestä kulmasta sidottu naru kiinnitetään puuhun, jonka jälkeen liepeet voi kiinnittää kiilojen avulla maahan. Laavun kulmaa voi säädellä kiinnityskohdan korkeudella.

Toinen tapa on ottaa kolme ohuempaa puuta, jotka sidotaan toisiinsa niin sanottuun kolmijalkamuotoon. Kangas laitetaan maahan ja keskimmäinen puista asetetaan kankaan päälle kulmasta kulmaan kohtaan, jossa kankaassa on tarkoitusta varten kiinnitysnarut. Kun kaikki vaiheet on tehty, jalka voidaan nostaa pystyyn, jolloin keskipuu on majoitteen takapuolella keskitukena ja sivupuut tulevat majoitteen molemmille puolille sivutuiksi.

Kansalliskoira mietteliäänä yötulien äärellä jossain Savukosken kairassa.

Turvallisuus ja jokamiehenoikeudet

Yöleirissä turvallisuus on tärkeä asia. Kun tehdään tulia yöksi, mietitään ennakkoon jo muutamia seikkoja. Jos mahdollista, ei valita tulipuuksi kuusta, koska se räiskyy ja kipinöi. Joskus toki ollaan erällä kuusikkokairassa ja silloin ei paljon vaihtoehtoja ole.

Kynnyspuu makuupaikan ja tulen välissä on tärkeä. Myös sammutusvesi kannattaa olla käden ulottuvilla esimerkiksi vesipussissa.

Jokamiehenoikeuksien mukaan leiriytyminen on sallittua yhdessä paikassa muutaman päivän ajan. Eli toisen maille ilman lupaa ei saa perustaa kiinteitä leirejä majoituksineen. Lisäksi tulipuiden hankkimisessa täytyy muistaa, että on oltava maanomistajan lupa (tietyillä valtion mailla maapuiden käyttö on sallittu).

Elämyksiä

Avomajoitteessa on vuosien varrella kertynyt hienoja elämyksiä: upeita auringonlaskuja täydellisessä luonnonrauhassa, mahtavia aamuherätyksiä keskellä kairaa kaukana sivistyksen tuomasta melusta punainen tai mustavalkoinen koira eräkaverina.

Eräs mieleenpainuvista herätyksistä oli eräänä toukokuisena aamuna Ivalojoen törmällä. Olin pystyttänyt laavun illalla ja aamuyöstä heräsin makuupussissa unenomaiseen tunnelmaan, jossa kuulin metson sointia. Kohta tajusin, että laavu oli tullut sattumalta asetettua metson kiimapaikalle. Varovasti kohottauduin puoli-istuvaan asentoon ja näin metsokukon virittelevän sointiaan Ivalojoen kupeelta nousevaa aurinkoa vasten. Sain seurata tätä hienoa näytelmää muutaman tunnin laavusta käsin, jonka jälkeen aloin virittelemään tulia kahvinkeittoa varten.

Metsästyskauden haaste on heitetty, lähde yöksi metsään!

 

Kunnon rakotulia pääsee nykyään enää harvoin virittelemään, koska pystyssä olevat kelohongat ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja.