Övning ger färdighet

Ungdomsredaktionen
Elisabeth Mattsson | Skribenten är en ung jägare och sportskytt från Houtskär.
Publicerad29.6.2022

Nyttan med träningen visar sig vid skarpt läge på pass eller tävling. Du vill att träffarna ska sitta och tekniken fungera. När du ser att skottet träffar som det ska får du ett kvitto på att du behärskar det här.

Men alla ids inte eller vill inte öva före jaktsäsongen eftersom ”jag har gjort det här i ett halvsekel och behöver inte öva”. Det här tänkesättet straffar sig när det första skottet skadar utan att fälla. I värsta fall är djuret fortfarande ohittat efter flera timmars letande och beroende på hur kulan tog blir döden långsam eller livet plågsamt.

Men också en dödande träff kan vara dålig – nämligen om det bara var tur. Och sen tror sig jägaren vara bra! Därefter är det lätt hänt att personen skjuter också i knepiga situationer, men då räcker det inte med tur för att träffa rätt.

Jag har noterat att mången jägare bara tränar ett par gånger för älgprovet och brassar ett tiotal skott med hagelbössan före säsongen. All träning är positiv, men förhållandena på skjutbana och på jakt är väldigt olika. När du på förhand vet hur lerduvan kommer att flyga och från vilket håll så är det inte samma sak som att träffa en duva som plötsligt kastar om kursen. Därför behövs det massor av träning.

En tävlingsskytt tränar oftast flera gånger i veckan och skjuter hundratals skott. Själv tränar jag under säsongen tre gånger i veckan, också med miniatyrgevär och luftgevär. Under en typisk vecka skjuter jag ungefär 100 skott med miniatyrgevär och 130 till 200 med luftgevär. Även om luftgeväret inte är ett jaktvapen så är tekniken så gott som den samma som för ett miniatyrgevär.

Det är skäl att vara ödmjuk och minnas att vi alla är ringrostiga i början av säsongen. Det är helt okej, men man slipper rosten genom att öva året om, allt emellanåt och med något vapen. Om det är nånting du funderar på så tveka inte att be om råd av någon annan på skjutbanan. Vi bits inte! Åtminstone inte hårt…

Låt oss skapa en trevlig stämning på skjutbanan och ge utrymme åt skyttar av alla sorter och slag. Eftersom var åttonde finländare har skytte som hobby så låt oss dessutom göra hobbyn synlig: #jokakahdeksas

Mera om samma ämne