Ungdomsredaktionen

Foderhäck med tak och fälla kan du bygga själv

textKarlo RuotsalainenBild Karlo Ruotsalainen
Publicerad18.3.2020

Varje ansvarsfull jägare borde syssla med viltvård. Till de effektivaste och enklaste sätten hör att jaga små rovdjur och utfodra viltet. En fälla eller en foderhäck med tak gör du med en smula händighet enkelt själv. 

En foderhäck med tak snickrar du ihop av vanliga bräder på ett par timmar. Taket kan göras av faner eller bräder. Om du vill att höet säkert ska hållas torrt så lönar det sig att klä taket med filt.

Häcken fixar du fort av bräder och faner. Gör utfodringsautomaten ovanpå av ett trumrör (c 300 mm).

Det går att göra fällor utan specialverktyg eller -maskiner. För en universalfälla för mårdhund behöver du bräder eller faner och lämpligt nät. Välj ett nät med små maskor och tillräckligt stark tråd. Ett bra alternativ är varmförzinkat minknät med 19 mm maskor och en trådtjocklek på 1,45 mm. Mekanismen som stänger luckan kan bestå av gångjärn eller metallskenor. En kanufälla kan också göras av trä, men den smälter bättre in om den är gjord av järn. Men då behöver du ett svetsaggregat. Av exempelvis 12 mm kamstål får du en lätt och hållbar Kanu. Om du gör en fälla som fångar levande ska du komma ihåg att djuret enligt lagen ska kunna stå och ligga i fällan i naturlig ställning.

När du bygger någonting för viltet så är det bara fantasin som sätter gränser, men faner och bräder hör till de bästa byggnadsmaterialen. Till exempel filmfaner är ett bra material eftersom det är rätt väderbeständigt. Om du använder bräder ska du vara uppmärksam på att sådana sväller och slår sig. Om du vill göra bräderna väderbeständigare kan du stryka på lack eller olja. Men då måste du tänka på lukten och hälsorisken eftersom vissa ytbeläggningar innehåller hälsofarliga ämnen. Exempelvis haren gnagar gärna på konstruktioner om de smakar salt. Välj därför hellre naturliga ytmaterial som linolja och låt bli inpregnerat trä.

Om skribenten

Jag heter Karlo Ruotsalainen och är en 16-årig jägare från Tavastehus som studerar till elektriker. Det bästa med jakten är att man får vara ute i naturen och där glömmer man vardagen.