Nuorten toimitus

Ruokintakatoksen ja loukun voi rakentaa itse

TekstiKarlo RuotsalainenKuva Karlo Ruotsalainen
Julkaistu18.3.2020

Jokaisen vastuullisen metsästäjän tulisi harrastaa riistanhoitoa. Tehokkaimpia ja helpoimpia tapoja tähän ovat pienpetojen pyynti ja riistan ruokinta. Loukun tai ruokintakatoksen voi tehdä helposti itse, jos omaa vähän kädentaitoja.

Ruokintakatoksen voi tehdä tavallisesta laudasta parissa tunnissa. Kattomateriaaliksi käy vaneri tai lauta. Jos haluaa heinien pysyvän varmasti kuivana, katto kannattaa päällystää huovalla. Ruokintalava syntyy nopeasti laudasta ja vanerista. Rumpuputkesta (n. 300 mm) saa ruokinta-automaatin lavan päälle.

Loukkuja voi tehdä ilman erikoistyökaluja tai -koneita. Yleisloukkuun supikoiralle tarvitaan lautaa tai vaneria ja sopivaa verkkoa. Verkoksi kannattaa valita silmäkooltaan pientä verkkoa, jonka lanka on tarpeeksi vahvaa. Yksi hyvä vaihtoehto on silmäkooltaan 19 mm oleva kuumasinkitty minkkiverkko, jonka langan vahvuus on 1,45 mm. Luukun sulkeutumisen toimintatapana voi käyttää esimerkiksi saranoita tai metallikiskoja. Kanu-loukun voi tehdä myös puusta. Huomaamattomampi se on raudasta tehtynä, mutta tähän tarvitaan hitsausvälineet. Esimerkiksi 12 mm harjateräksestä syntyy kevytrakenteinen ja kestävä Kanu. Elävänä pyytävää loukkua tehdessä tulee muistaa, että lain mukaan eläimen tulee mahtua seisomaan ja makaamaan siellä luonnollisessa asennossa.

Riistarakenteiden teossa vain mielikuvitus on rajana, mutta parhaimpia rakennusmateriaaleja ovat vaneri ja lauta. Esimerkiksi filmivaneri on hyvä materiaali, koska se kestää jonkin verran säätä. Lautaa käytettäessä tulee huomioida puun turpoaminen ja kaareutuminen. Jos haluaa lisätä säänkestävyyttä, puun voi käsitellä lakalla tai öljyllä. Silloin täytyy ottaa huomioon hajujäljet ja terveysriskit, sillä jotkin pinnoitteet sisältävät terveydelle haitallisia aineita. Esimerkiksi jänis voi nakertaa rakenteita, jos niihin on valunut suolaa. Siksi on hyvä suosia luonnollisia pinnoitteita, kuten pellavaöljyä ja välttää kyllästetyn puun käyttöä.

Esittely

Olen Karlo Ruotsalainen, sähköasentajaksi opiskeleva 16-vuotias metsästäjä Hämeenlinnasta. Metsästyksessä parasta on, kun arki unohtuu ja voi viettää aikaa luonnossa.