Maten

Smaker från den stora världen

Av duva kan vi trolla fram saftiga och kryddiga viltsmaker. Varför inte grillade duvpoppers i amerikansk stil eller en klassisk fransk duva a la Lyon?

Text Kati Pohja  Bilder Laura Riihelä

Publicerad29.6.2022

Förenta staterna är duvjaktens, grillandets och grillfesternas förlovade land. Amerikanerna älskar poppers på fileer av duvbröst med färskost och jalapeno, inlindade i bacon. Poppers passar utmärkt för en kvällssittning eller när det skulle smaka med något smått & gott på vilt som inte kräver timmar i köket. Det är ju inte så vanligt med delikat fingermat gjord på vilt!

Duva a la Lyon är igen en variant på den klassiska franska kyckling a la Lyon. Laga gärna varianten på duva av bröstbitarna på plockade fåglar. Då skyddar skinnet köttet mot uttorkning och blir härligt frasigt under tillagningen. Låt dig inte skrämmas av mängden vinäger, för det är ju den som tillsammans med vitlöken, tomatpuren, creme fraichen och dragonen ger rätten dess distinkta och fantastiska smak. Det här är en gryta som varje duvjägare bör försöka sig på!

 

Duv-jalapenopoppers

16 st

8 bröstfileer av duva (utan skinn)

¼ tsk salt

8 jalapeno

½ burk (à 200 g) färskost (okryddad)

2 paket (à 170 g) bacon

Samt cocktailpinnar

Putsa bröstfileerna och skär dem itu på längden. Salta lätt. Klyv jalapenorna på längden och plocka ur fröna.

Fyll jalapenohalvorna med färskost och lägg en filéhalva ovanpå osten. Linda därefter en baconskiva runt varje jalapanohalva och fäst (om det skulle behövas) med en cocktailpinne.

Grilla poppersarna under fortlöpande vändning tills baconet är brynt, osten smulten och köttet färdigt. Det här går på ungefär åtta minuter, beroende på grillens temperatur.

Servera dem som sådana som fingermat på en kvällssittning eller med exempelvis kryddad gräddfilssås.

Ett tips: Du kan även laga poppersarna i panna på spisen. Den okryddade färskosten kan bytas till en smaksatt.

 


Duva a la Lyon

4 portioner

4 duvbröstbitar, gärna plockade

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 msk smör

1 dl rödvinsvinäger

4 vitlöksklyftor

1 lagerblad

2 dl vatten

1 msk viltfond

2 msk tomatpure

1 burk (200 g) creme fraiche

1 msk dragon

 

Putsa köttet och gnid in pepparn och saltet. Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp smöret i en gryta och bryn bröstbitarna, alla på en gång eller i två omgångar. Lägg köttet i grytan och häll i vinägern.

Skala vitlöksklyftorna och skär dem i några bitar. Tillsätt löken och lagerbladet i grytan. Stek i ugn i tjugo minuter utan lock.

Ställ grytan på spisen och lägg köttet på en tallrik. Rör i vattnet, viltfonden och tomatpuren. Låt sjuda på spisen tills hälften av spadet återstår. Rör i creme fraichen och dragonen. Lägg bröstbitarna i spadet och ställ tillbaka grytan i ugnen för cirka 30 minuter utan lock.

Servera rätten duva a la Lyon med förslagsvis potatis och grönsaker.

Mera om samma ämne

Matlagningsmetoder för viltmat

Flera sätt att salta

9.11.2023
Ruoka

Leverbiffar på vilt

9.11.2023
Maten

Viltpuckar

9.11.2023
Maten

Gräddstuvad purjolök

9.11.2023