Maten

Älgschnitzel

Text Michael Björklund  Bilder William Wallin

Publicerad5.5.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Jag ersätter kalvköttet med älgkött, men jag behåller de klassiska schnitzeltillbehören ansjovis, kapris och citron. Sedan är det bara att banka, panera och steka. 

Schnitzeln kan även göras på ytterfilé av vildsvin.

 

4 stycken köttskivor à 130 g

1 dl vetemjöl

3 ägg

2 dl pankoströbröd

Smör 

Salt och peppar

Tillbehör

Citronklyfta

Grebbestads ansjovis

Kapris

Gröna ärter

Brynt eller skirat smör

 

Banka köttet så att du får tunna filéer. Vänd köttet i vetemjöl, sedan i de lätt uppvispade äggen och slutligen i pankoströbrödet.

Stek schnitzeln i rikligt med smör i en stekpanna på medelhög värme. Det är viktigt att stekpannan inte är för het, eftersom schnitzeln bränns lätt.

Servera schnitzeln med de klassiska tillbehören.

 


 

Viltsoppa

10 portioner

 

Köttsoppan kan du göra på kött från grävling, rådjur, sjöfågel eller älg. Oavsett vilket viltkött du använder, så lovar jag dig att soppan blir ruggigt god!

2 gula lökar

6 kryddpepparkorn

4 lagerblad 

Ca 1 kg viltkött (nacke, innanlår, stek, framdelar)

4 morötter

2 palsternackor

8 potatisar

Salt och peppar

Eventuellt persilja

 

Lägg viltköttet i en stor kastrull och täck med vatten. Salta, peppra och lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Låt köttet koka tills det är mjukt.

Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Spara cirka 4 liter av vätskan och använd som buljong. Skala morötter, palsternackor och potatis och skär i bitar.

Häll den sparade vätskan i kastrullen, lägg i rotsakerna och köttet och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt vid behov. Hacka persilja och strö över. 

 


 

Smörstekta brysselkålsblad 

Brysselkålen tillför en fin färg och en god smak till måltiden. Att brysselkålen är sprängfylld med vitaminer och antioxidanter gör det hela ännu bättre. Men tillred inte brysselkålen för länge, då blir den tråkig i smak, färg och konsistens.

 

Blad från brysselkål

Salt 

Peppar

Smör 

 

Plocka bort brysselkålens yttersta blad. Värm en klick smör i en stekpanna och lägg brysselkålsbladen i stekpannan.

Smaksätt med salt och peppar.

Bladen ska bli varma, men stek dem inte så länge att de förlorar den fina, gröna färgen.

Mera om samma ämne

Maten

Älgleverpaté

6.9.2024
Från skottet till frysen

Konsten att frysa in harkött

6.9.2024