Ruoka

Maailman makuja kyyhkystä

Kyyhkystä valmistuu meheviä ja mausteisia riistamakuja. Kokeile jenkkityyliin grillattuja kyyhkypopperseja tai klassisen ranskalaista Lyonin kyyhkyä.

Teksti Kati Pohja  Kuvat Laura Riihelä

Julkaistu29.6.2022

Yhdysvallat on kyyhkynmetsästyksen, grillauksen ja grillijuhlien luvattu maa. Siellä rakastetaankin kyyhkynrintafileistä valmistettuja popperseja, joissa on pekoniin käärittynä kyyhkynlihaa, tuorejuustoa ja jalapenoa. Poppersit ovat mainio illanistujais- tai naposteluherkku silloin, kun tekee mieli tarjota riistaa, mutta pitkää kypsentämistä vaativat ruoat eivät innosta. Ne ovat myös harvemmin riistasta tarjottavaa, herkullista näppiruokaa.


 

Lyonin kyyhky on muunnelma klassisesta ranskalaisesta Lyonin kanasta. Kyyhkyversioon käytetään mielellään kynittyjen lintujen täkkälihat, jolloin nahka suojaa lihaa kuivumiselta ja rapeutuu herkulliseksi kypsennyksen aikana. Ohjeen viinietikkamäärää ei kannata pelästyä, sillä juuri reilu etikka yhdessä valkosipulin, tomaattipyreen, ranskankerman ja rakuunan kanssa antaa ruoalle sen ihanan ominaismaun. Tätä pataruokaa kannattaa jokaisen kyyhkynmetsästäjän kokeilla.

 

Kyyhky-jalapenopoppersit

16 kpl

8 kyyhkynrintafileetä (nahatonta)

¼ tl suolaa

8 jalapenoa

½ rs (à 200 g) tuorejuustoa (maustamaton)

2 pkt (à 170 g) pekonia

Lisäksi cocktailtikkuja

Puhdista rintafileet ja leikkaa ne pitkittäin kahteen osaan. Suolaa lihat kevyesti. Puolita jalapenot pitkittäin ja poista siemenet.

Täytä jalapenopuolikkaiden sisäpinnat tuorejuustolla ja nosta juuston päälle fileenpuolikas. Kääri täytetyt puolikkaat pekoniin ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla.

Grillaa popperseja ahkerasti käännellen, kunnes pekoni on ruskistunut, juusto sulanut ja liha kypsynyt. Tämä vie noin 8 minuuttia, grillin kuumuudesta riippuen.

Tarjoa illanistujaisten näppiruokana sellaisenaan tai esimerkiksi maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Vinkki: Voit kypsentää poppersit myös pannulla liedellä. Voit halutessasi vaihtaa tuorejuuston maustettuun versioon.


Lyonin kyyhkyä

4 annosta

 

4 kyyhkynrintaa (täkkää), mielellään kynittyä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

2 rkl voita

1 dl punaviinietikkaa

4 valkosipulinkynttä

1 laakerinlehti

2 dl vettä

1 rkl riistafondia

2 rkl tomaattipyreetä

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 rkl rakuunaa

 

Puhdista lihat ja hiero niihin suolaa ja pippuria. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuumenna voita padassa ja ruskista täkät yhdessä tai kahdessa erässä. Nosta kaikki lihat pataan ja kaada päälle viinietikka.

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa muutamaan osaan. Lisää sipulit ja laakerinlehti pataan. Kypsennä uunissa 20 minuuttia ilman kantta.

Nosta pata liedelle ja siirrä lihat lautaselle. Sekoita pataan vesi, riistafondi ja tomaattipyreet. Anna kiehua liedellä, kunnes lientä on jäljellä noin puolet. Sekoita joukkoon ranskankerma ja rakuuna. Nosta täkät liemeen ja siirrä pata takaisin uuniin. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia ilman kantta.

Tarjoa Lyonin kyyhkyt esimerkiksi perunoiden ja kasvisten kanssa.

Mitä mieltä olet Metsästäjä-lehden verkkoversiosta?



Vuoden 2022 viimeinen Metsästäjä julkaistiin poikkeuksellisesti vain verkkolehtenä ja keräämme kokeilusta palautetta.

Osallistu kyselyyn tästä 31.12.2022 mennessä ja voita riistakamera!