Med kunnig handledning blir det första hagelskyttet en fin upplevelse.

Lär dig behärska skyttet och gevären på ABC-kurs

Det är inte ovanligt att nya jägare infinner sig utan någon som helst erfarenhet av skytte. För en sådan är det absolut förnuftigast att få sina första erfarenheter av skytte med en kunnig instruktör.

text och bilder Olli Kangas

Publicerad14.5.2020

Utan att förringa de erfarna jägarnas kunnande och vetande så är det bäst att en ny skytt från första början får undervisning som förebygger ovanor som det längre fram kan vara väldigt svårt att bli av med.

Det är bäst att inpränta det rätta sättet att hantera ett gevär direkt från ruta ett. För den äldre generationen jägare kan det handla om så självklara saker att de inte blir inpräntade med tillräcklig skärpa när de äldre undervisar yngre släktingar.

Likaså går det klart lättare för en nybörjare att förbereda sig för det fällande skottet om han eller hon redan har fått välplanerad undervisning.

För det här ändamålet har utvecklat utbildningen ABC för jaktskytte.

Undervisning för både kul- och hagelgevär

Avsnittet om hagelskytte är tre timmar långt och där går vi igenom bland annat det dominerande ögat, att skjuta och granska träffbilder samt skytte på stillastående, rörligt och flygande mål. Eleven får veta hur han eller hon väljer ett hagelgevär och hur han eller hon anpassar sitt eget gevär till sig själv.

I avsnittet om kulgevär får eleven med ett miniatyrgevär lära sig inskjutning, skytte från bänk samt skytte på stillastående och rörligt mål – både med och utan stöd.

I bägge avsnitten går vi självfallet också igenom säkerhetsfrågor som vapenhantering på skjutbana, på jakt, hemma och i bilen.

Efter genomgången kurs får eleverna ett jaktskyttekort.

Jenni provar för första gången på hagelskytte och det känns fint. Janne Hokkanen instruerar.

Personlig handledning tänkbart på skjutbanan

Jenni Koskela som bor i Seinäjoki och ville börja jaga bokade en lektion på Kokkovuori sportskyttecenter för hagelskytte i Lempäälä. Banmästare Janne Hokkanen höll ett par timmar effektiv undervisning där de gick igenom ABC-utbildningens avsnitt om hagelskytte. Det snålades inte med lerduvorna och till slut började den rätta ställningen och attityden infinna sig och Jenni sköt flera träffar i rad.

– Först kändes det alldeles hopplöst svårt, men nu vet jag att det går att lära sig! utbrister Jenni glatt sedan hon spräckt några lerduvor på raken.

Jenni vill absolut gå hela ABC-utbildningen så fort kurserna sätter igång igen. – Luftgevär har jag provat på, men jag vill verkligen gärna gå kursen för kulgevär också. Och hageltränandet börjar jag genast med, funderar Jenni.

På Jägarförbundet kan man inte säga när det går att ordna kurser igen för större grupper.

– ABC-utbildningarna fortsätter så fort läget tillåter. Vi lägger ut info om dem på vår webbplats, upplyser Jussi Partanen som är utbildningsansvarig på Jägarförbundet.

Utbildningen ABC för jaktskytte

  • Läs mera om kursinnehållet på metsastajaliitto.fi/ammunnanabc/
  • På grund av coronaläget är vårens kurser inställda, men kurserna fortsätter så fort läget tillåter det.

Artikelskribenten kommenterar

– Tänk om det hade funnits en utbildning som den här när jag själv fick en hagelbössa i handen! Kursen som pappa höll för mig var fyra ord lång: ”Du ska int håsa”. Innehållsmässigt var det klokt, men jag misstänker att ABC-utbildningen ger bättre och säkrare lärdomar för jägarbanan.