Ungdomsredaktionen

En skyttedag på älgbanan

Skytteträning är viktigt och skojigt, och förebygger onödiga bommar.

Text och bilder Mika Linna

Publicerad9.11.2023

I min jaktförening ordnades en skyttedag på den nya älgbanan i Sievi. I synnerhet ungdomarna uppmanades att haka på. Jag hängde med även om jag inte ännu hör till något älgjaktlag.

När vi kommit till banan ställde vi gevären i ställningen och gick för att kolla hur banan fungerar. Sedan började vi öva. Resultaten skickades med radiotelefon till skytten. Vi sköt serier om fyra skott; två skott när tavlan rörde sig åt ena hållet och två skott åt andra hållet.  

Jag kände mig rätt spänd eftersom jag bara en enda gång förut har skjutit med älgstudsare. Jag sköt med pappas .30-06-kalibriga studsare med syntetkolv. Ett lätt gevär med kraftig kaliber betyder en rätt häftig rekyl för en skytt på 48 kilo. Inte så häftig att jag behövde ta ett steg bakåt, men nästan. 

”Ska vi börja med tiorna?”

Jag började med två skott på stillastående mål för att få spänningen att släppa. Därefter sköt jag den normala serien om fyra skott, och efter det gick jag och åt korv. Allt som allt sköt jag tre fyraskottsserier. De två första gick hyfsat. Alla skott satt i stort sett där de skulle i tavlan. 

I den sista serien försökte jag sikte lite mera bakåt. Det blev gängets bästa resultat den dagen! Jag häpnade när rösten i radiotelefonen sade ”Ska vi börja med tiorna?”. I resultatet fanns nämligen hela två tior och jag fick till och med beröm av ledaren för skyttesektionen. 

Skyttarna som väntade på sin tur målade väggarna på den hundra meter långa byggnaden.

Skytte varvat med talkojobb 

Dagen var upplagd så, att skyttarna som väntade på sin tur gjorde nytta och målade väggarna på den hundra meter långa skyttebyggnaden. Om jag hade hunnit ta ”före och efter”-bilder skulle de troligen ha platsat i någon inredningstidning. 

Jaktföreningen bjöd på korv och deltagarna språkade om dagens skytte och drog gamla historier. Korvgrillningen hör, tycker jag, till höjdpunkterna på en sådan här dag. Precis som på en älgjakt. Men korvgubbarna saknade en ordinarie korvgrillningsplats och lade planer för en sådan här på skjutbanan. Men visst smakade korvarna gott också i kanten på parkeringsplatsen! 

Åk oftare till skjutbanan! 

Att åka till älgbanan är verkligen nödvändigt och på det viset undviker man onödiga bommar och skadskjutningar. Dessutom är det trevligt att skjuta, i synnerhet om man är ett gäng. Jag skulle tro att den här dagen inspirerade folk till fler besök. 

Skyttedagens arrangör och tillika skyttesektionens ledare Markku Nikkilä berättade att arrangemangen hade löpt fint. Han berömde den nya banan och sade att den fungerar utmärkt. Men lite förargade det honom att inte fler hade dykt upp. Vi borde locka fler ungdomar till banan för att balansera upp gubbarna i älgjaktlagen. 

Ungdomarna är framtiden, sade Nikkilä och konstaterade faktum. 

Mera om samma ämne