Ampuminen ja aseet haltuun ABC-koulutuksella

Moni uusi metsästäjä tulee harrastuksemme pariin ilman minkäänlaista ampumakokemusta. Sellaisen uuden metsästäjän kannattaa ehdottomasti saada ensikosketus ampumiseen ammattimaisen opastuksen kautta.

teksti ja kuvat Olli Kangas

Julkaistu14.5.2020

Mitenkään väheksymättä kokeneiden metsästäjien tietoja ja taitoja, on hyvä että jo alkuvaiheessa uusi ampuja saa valmennusta. Sen avulla vältetään vääriä tottumuksia, joista irtipääsy myöhemmässä vaiheessa voisi olla erittäin hankalaa.

Turvallisen aseenkäsittelyn oikeat tavat ja käytännöt on myös syytä juurruttaa uusille metsästäjille heti alussa. Ne saattavat olla vanhan polven metsästäjille niin itsestään selviä asioita, ettei niitä sukulaisopastuksessa korosteta riittävästi.

Samoin riistatilanteeseen valmistautuminen on huomattavasti helpompaa, kun on kuullut asiasta hyvin suunniteltua valmennusta.

Tähän tarkoitukseen on kehitetty Metsästysammunnan ABC -koulutus.

Kivääri- ja haulikko-opintoja

Haulikko-osio kestää kolme tuntia ja siinä käydään läpi muun muassa silmän hallitsevuus, osumakuvion ampuminen ja sen tarkastelu, paikallaan olevaan maaliin ampuminen sekä liikkuvaan ja lentävään maaliin ampuminen. Haulikon valintaan saa hyvää tietoa, tai mahdollisen oman haulikon sovittamiseen itselle sopivaksi.

Kivääripuolella opiskellaan pienoiskiväärin avulla aseen kohdistamista, kasan ampumista ja ammutaan sekä paikallaan olevaan että liikkuvaan maaliin — ampumatuella ja ilman.

Molemmissa osioissa tietenkin käydään läpi aseen käsittely radalla, metsällä, kotona ja autossa ja muut tärkeät turvallisuusasiat.

Kurssin suorittaneet saavat metsästysampumakortin.

Jenni iloitsee ensikosketuksestaan haulikkoon, opettajana Janne Hokkanen.

Ampumaradoilta saattaa saada henkilökohtaista opastusta

Metsästyksen aloittamista suunnitteleva Jenni Koskela Seinäjoelta tilasi oppitunnin Lempäälässä toimivalta Kokkovuoren haulikkourheilukeskukselta. Ratamestari Janne Hokkanen piti tehokkaan parituntisen, jossa käytiin läpi ABC-koulutuksen haulikkoa koskevat asiat. Kiekkoja ei säästelty, ja lopuksi tuli jo useampi osuma peräkkäin, kun oikea asento ja asenne rupesi löytymään.

-Tuntui ensin aivan mahdottoman vaikealta, mutta kyllä mä nyt uskon, että tuon voi oppia, Jenni toteaa iloisena saatuaan muutaman kiekon peräkkäin rikki.

Hän haluaa ehdottomasti vielä käydä koko ABC-koulutuksen, kun ne saadaan jatkumaan.

-Ilmakivääriä olen kokeillut, mutta todellakin haluan myös kiväärikurssille. Ja haulikkotreenaus alkaa heti, Jenni tuumaa.

Metsästäjäliitossa ei osata arvioida, milloin koulutuksia isommille ryhmille voidaan taas järjestää.

-Heti kun tilanne sallii, ABC-koulutukset jatkuvat. Niistä tulee infoa nettisivuillemme, toteaa koulutuksesta vastaava Jussi Partanen Metsästäjäliitosta.

Metsästysammunnan ABC-koulutus

  • Kurssin sisältöön voi tutustua osoitteessa ammunnanabc.fi
  • Kevään kurssit on koronatilanteen takia peruttu, mutta niitä jatketaan heti tilanteen salliessa.

Artikkelin kirjoittajan kommentti

-Olisipa tällaista koulutusta ollut tarjolla kun itse sain haulikon käsiini. Isäni pitämä kurssi oli kolmen sanan mittainen: “ei saa hätäillä”. Sisältöhän oli sinänsä hyvä, mutta luulen, että ABC-koulutus antaa paremmat ja turvallisemmat opit uuden metsästäjän matkaan.