Ett parallelltillstånd innebär en stor frihet men också mycket mera ansvar.
Ungdomsredaktionen

Parallelltillståndet öppnar dörren till jakten

För mitt jagande är parallelltillståndet en viktig grej. För många är det ju så, att jagandet börjar på allvar först när man har ett eget vapentillstånd.

Text Mika Linna Bild Mika Linnas privata album

Publicerad3.5.2024

Jag har precis fyllt 15 år och ansökningsprocessen för ett parallelltillstånd pågår. Den som är yngre än 15 får ju jaga enbart om en vuxen med tillstånd för geväret övervakar. Därför har jag kunnat jaga bara när pappa har hunnit och orkat hänga med för att övervaka. För min del har det inneburit att mitt jagande med gevär i händerna har begränsat sig till några få gånger om året. Med ett parallelltillstånd skulle jag kunna jaga alltid när det passar mig. Även om jag har kunnat delta i älgjakter obeväpnad och med hund så skulle det vara mera spännande med ett gevär. Därför väntar jag nu otåligt på att få mitt parallelltillstånd!

Jag är säker på att pappa också ser fram emot parallelltillståndet. Så behöver han inte längre hänga med som övervakare när jag känner för att jaga. På köpet skulle vår andra hund också få en förare med gevär. Men ett parallelltillstånd skulle ändå inte lösa allt. En hundförare måste ju kunna ingripa hastigt och (exempelvis) hinna ställa sig mellan hunden och en trafikerad väg.

Ny infallsvinkel på bekant jaktform

Det är pappas älgstudsare som jag ansöker om tillstånd för. Jag vill gå med i älgjaktlaget och få jaga älg som skytt. Jag känner ju redan gänget och jaktformen, så jag tror att övergången till skytt skulle gå rätt enkelt. Självklart inser jag också att det innebär ett väldigt ansvar. I synnerhet som det handlar om ett grovkalibrigt gevär med kulor som är farliga på flera kilometers håll. Det gäller att vara säker på det som man siktar på och extra noga med terrängen bakom målet. Men pappa och de andra jägarna ger mig säkert goda tips; de har ju mera erfarenhet. En älgjakt börjar alltid med en genomgång av jakten och säkerheten med hela gänget.

Tillståndsansökningarna på nätet

Jag gjorde min ansökan om parallelltillstånd på nätet. Det här blev möjligt att göra i början av mars. På polisens webbplats fyller man i en liknande blankett som den på papper. Sedan frågade de mig bland annat om varför jag ansöker om tillstånd för just det här geväret. Några dagar senare kom det fler frågor, bland annat om jaktkortet.

I somliga fall blir den som ansöker också kallad till en intervju, som man ska boka tid för på polisstationen. I skrivande stund har jag fått en sådan kallelse till intervju. Jag ser med spänning fram emot intervjun och höstens jakter!

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Apropå älgrecepten i släkten

3.5.2024
Ungdomsredaktionen

Samlicensen gör jakten flexibel

8.3.2024