När skjutställningen är korrekt pekar stränghandens armbåge rakt bakåt medan båghandens armbåge är en aning vinklad. Skytten håller huvudet upprätt och båda ögonen öppna.

Jaktbågen kräver övning

Den som tänker jaga med pilbåge i höst ska börja med förberedelserna senast nu.

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad5.5.2023

Flera personer kan öva med samma pilbåge och det går alldeles bra, men för att bli trevlig att skjuta med och träffsäker måste bågen justeras efter individen.

En jaktbåge har utrymme för justeringar, men inte hur mycket som helst. Innan du skaffar en båge ska du veta din draglängd, vilket öga som dominerar och ringa in en lämplig dragvikt. Ett ungefärligt värde på draglängden i tum får du genom att mäta avståndet mellan fingertopparna med utbredda armar och dividera med 2,5. Men det bästa sättet att bestämma draglängden och dragvikten får du med en compoundbåge som har ett stort justeringsspann och en kunnig bågskytt som hjälp.

Justeringarna kräver kunnande

Bågar säljs ofta som färdiga RTS-paket (ready to shoot), men trots namnet är paketet inte färdigt justerat för just dig. Vi är alla unika till proportionerna; axelbredden, halslängden och ansiktsbenen.

Justeringen ska alltså göras tillsammans med skytten. Det bakre siktet på strängen ska ställas på rätt höjd, releasern ska justeras till rätt längd och handledsremmen ska spännas så att avtryckaren ligger rätt på fingrarna. För en kunnig bågskytt går de här justeringarna fort och det rätar ut många krökar på vägen för en nybörjare.

Draget kräver teknik

När bågen väl är skaffad och inställd börjar träningen på allvar. Dragvikten ska ligga på strax över 40 pounds för att en pilbåge ska vara laglig som jaktvapen, men majoriteten av de manliga bågjägarna skjuter med en dragvikt på 50 till 70 pounds.

För den som är ovan kan det kännas överraskande tungt att spänna en båge eftersom samma rörelse och med så stor kraft inte just förekommer i någon vardagssyssla. Därför ska man nöta in den rätta tekniken med en tillräckligt låg dragvikt för att musklerna ska hinna svara på belastningen.

Det är ryggmusklerna som ska göra jobbet. När bågen är inställd på rätt draglängd är det lätt att hålla den spänd eftersom det är ryggmusklerna som gör jobbet. Först därefter, när den rätta tekniken väl sitter, går det att höja dragvikten.

Här är skyttens stränghand ankrad vid käkbenet med pilnocken bredvid. Strängen löper vid mungipan och vidrör nästippen.
Båghanden håller inte fingrarna slutna om bågen utan låter bågen trycka mot handflatans nedre del vid tummuskeln.

Formen framför allt

Grundställningen för en bågskytt är med bröstet i cirka 90 graders vinkel mot målet. Stå med god hållning, hakan upp och sänkta axlar, och dra med ryggmusklerna. Håll bågarmens armbåge en aning böjd och (tänk dig en urtavla) pekande mot klockan sju. Krama inte om bågen med fingrarna utan låt den vila mot handen så att trycket ligger på tummuskeln och ungefär mitt på handflatans undre kant. Båghandens knogar står inte upprätt i bågens riktning utan i nästan 45 graders vinkel mot bågen.

Om bågen är korrekt inställd så pekar armbågen på stränghanden rakt bakåt, skytten håller bågen spänd med ryggmusklerna och underarmen är avslappnad (om releasern är av avtryckarmodell). Stränghanden är ankrad på sidan av ansiktet vid en punkt där någon del av handen, exempelvis en knoge, lätt vidrör kindbenet eller kanske baktill på käkbenet. På det viset får handen en fast förankringsplats för varje skott. Med en bra och lätthittad förankringsplats går det att skjuta också om belysningen är så svag att skytten inte ser strängsiktet.

Se videon

En nybörjare lär sig den rätta skjutställningen.

Med en lämplig draglängd och skjutställning hamnar nocken på pilen alldeles intill käken, strängen löper vid mungipan och näsan så att skytten kan låta nästippen lätt vidröra strängen. Strängsiktet ligger på rätt höjd när skytten ser genom det utan att flytta på huvudet och kan centrera det på det främre siktet.

Det är förnuftigt att i början lägga ner tid på att hitta den rätta skjutställningen och be någon kunnig skytt kontrollera och instruera. Den korrekta skjutställningen utgör fundamentet för ett träffsäkert skytte, pil efter pil.

Alla pilar i en klunga

När bågen väl är riktigt inställd och skjutställningen den rätta så märker du att pilarna efter hand bildar allt tätare klungor. Det finns rätt många terrängbanor med tredimensionella viltmål här i landet, men ta det lugnt och koncentrera dig på grunderna.

När pilarna på 20 meters avstånd allt oftare samlar sig i klungor av en tennisbolls storlek kan du efter hand öka på avståndet till 30 och 40 meter. För jaktskyttet innebär tillräcklig träffsäkerhet en yta stor som en tennisboll, men ju bättre rutiner du kan etablera och ju längre avstånd du kan träffa (den tänkta) tennisbollen på, desto bättre säkerhetsmarginal har du vid skarpt läge på jakt.

Vid skott mot ett vilt ska skottet kännas säkert och avståndet kännas lätt. Det finns flera osäkerhetsfaktorer på jakt och risker kan resultera i en skadskjutning.

När träffarna äntligen börjar samla sig till en klunga kan skytten börja öka på skjutavståndet.

Skapa en träningsrutin

Beträffande träningen ska en oerfaren bågskytt satsa på kvalitet, inte kvantitet.

Öka träningsvolymen efter hand. Bågskyttet belastar kroppen ensidigt, vilket kan leda till muskelsmärtor. Det viktigaste är att skapa en träningsrutin och hellre skjuta ofta men lite, än sällan och mycket. Bara du från början koncentrerar dig på skjuttekniken och skjuter ofta, så bygger du en stadig grund och når efter hand till den träffsäkerhet som krävs. Det är fullt möjligt att under en sommar bygga upp en skicklighet som räcker till för jakt samma höst. Kom bara ihåg att på jakt hålla dig inom gränserna för din egen förmåga!

 

Behöver du hjälp med att komma igång med jaktbåge? Hjälp med vad? Berätta i kommentarsfältet!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Bågskyttet kräver ingen skjutbana

Pilens räckvidd utgör inte mer än en bråkdel av en gevärskulas. Inte heller uppstår det någon störande knall. Med markägarens tillstånd är det tillåtet att öva bågskytte, bara det inte uppstår någon fara enligt ordningslagen. Att skjuta hemma på gårdsplanen är alltså ofta tillåtet bara du har koll på skjutriktningen och det som finns bakom tavlan.

Det krävs hundratals eller tusentals skott för att nöta in en bra teknik, men lyckligtvis är det mycket lättare att ordna träningsmöjligheter för bågskytte än för gevärsskytte.

Ytterligare information om bågjakt och hur man ställer in en båge (Finska bågjägarförbundet, det mesta på finska)