Säker sjöfågeljakt

När sjöfågeljakten startar ger sig många jägare ut till samma vattendrag. Säsongstartens popularitet gör att skjutsäkerhetens betydelse ökar.

textMarko Mikkola ja Henri MutanenBild Hannu Huttu
Publicerad27.9.2021

Finlands viltcentral och Finlands Jägarförbund arbetar för att stärka jägarnas säkerhetskunnande. Inför den pågående jaktsäsongen ordnade man i samarbete den 18 augusti en informationskväll för en smidigare andjakt. Under det riksomfattande webbinariet repeterades viktiga säkerhetsaspekter.

På webbinariet behandlades säkerhetsfrågor, olika hagelmaterial och deras användning, författningsändringar i anknytning till den förestående säsongen samt hållbar jakt. Dessutom presenterades utbildningshelheten Ansvarsfull sjöfågeljägare på webbplatsen Viltinfo. Under evenemanget repeterades i synnerhet farliga situationer vid sjöfågeljakt, vilka kan undvikas med hjälp av enkla minnesregler.

Sjöfågeljakt en av de vanligaste jaktformerna i synnerhet för nya jägare. Jakt- och skjutsäkerhet är saker som man särskilt observerar i den för jägarexamen förberedande utbildningen och i Handbok för jägare.

Säker vapenhantering i praktiken kan man träna på Finlands Jägarförbunds utbildningar ABC för jaktskytte, som riktar sig till nya jägare. Också vissa jaktvårdsföreningar ordnar vapen- och skjututbildning på skjutbana i samband med utbildningen som förbereder för jägarexamen.

Jaktens säkerhetsaspekter och etisk jakt ingår i all utbildningsverksamhet och kommunikation vid Finlands viltcentral. Förutom i utbildningsmaterialet tas säkerhetsfrågor kontinuerligt upp i sociala medier och i tidningen Jägaren.