Graavattu hylkeenliha
Julkaistu8.11.2024Usko tai älä, mutta graavattu hylkeenliha maistuu taivaallisen hyvältä. Graavaus tekee lihasta sekä mureaa että maukasta. Graavaamiseen tulee käyttää vain hylkeenlihaa, joka on tarkastettu trikinellan varalta.
400 g hylkeenlihaa
1 dl sokeria
1 dl suolaa
2 nippua timjamia
3 nippua rosmariinia
2 rkl hienonnettua chiliä
4 valkosipulinkynttä
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili pitkittäin, poista siemenet ja silppua chili. Sekoita keskenään sokeri, suola ja mausteet. Hiero mausteseos hylkeenlihaan.
Vakumoi liha, jos käytössäsi on tyhjiöpakkauslaite. Muussa tapauksessa liha laitetaan tiiviisti ja huolellisesti suljettavaan muovipussiin. Säilytä lihaa vuorokauden ajan viileässä (noin 19 asteen) huoneenlämmössä. Sen jälkeen liha siirretään jääkaappiin noin neljäksi päiväksi.
Käännä pussia pari kertaa päivässä, jotta liha graavautuu tasaisesti. Kun liha tuntuu kovalta, filee on valmista. Tarjoile karpalochutneyn kanssa.
Tässä hapanimelän karpalochutneyn ohje, johon inkivääri ja tabasco antavat ihanaa tulisuutta.
Karpalochutney
500 g karpaloita
3 dl hienonnettua keltasipulia
2 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
1 sitruunan kuori
2 dl punaviinietikkaa
2 dl sokeria
5 tippaa tabascoa
Hienonna sipulit. Laita sipulit ja karpalot kattilaan. Lämmitä kunnes sipulista ja marjoista alkaa irrota nestettä. Raasta inkivääri. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen uloin kuori. Lisää inkivääri, sitruunankuori, punaviinietikka ja sokeri kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia. Mausta tabascolla.