Itse syön käristykseni puikulaperunamuusin, paistettujen porkkanoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
Nuorten toimitus

Sukuni suosikkihirvireseptit

Metsästävänä sukuna niin juhlaherkkuihimme kuin arkiruokiimme kuuluu monipuolista riistaruokaa. Oma suosikkini on hirvenliha, sillä se taipuu moneen ja ruoasta tulee hyvää pienelläkin vaivalla.

Teksti ja kuvat Siiri Niskala

Julkaistu3.5.2024

Perinteisellä hirvikäristyksellä ei voi mennä vikaan

Hirvikäristyksen saa aikaan monenlaisista hirven osista. Itse suosin enimmäkseen paistia, vaikka lavastakin syntyy erinomainen käristys. Lihat leikataan sopiviksi paloiksi poikkisyin, jotta kypsentäessä siitä ei tule sitkeää. Valurautapata voidellaan esimerkiksi sulattamalla perinteistä suolaläskiä ja suikaleet käristetään korkealla lämmöllä ruskeiksi. Parhaan tuloksen saat käristämällä vain osan suikaleista kerrallaan.

Padan voitelemiseen voi käyttää esimerkiksi perinteistä suolaläskiä.
Ruskista hirvenlihat pienissä osissa, jotta ne ruskistuvat tasaisesti.

Lihat laitetaan takaisin pataan, jonne lisätään mausteet ja vettä. Tässä vaiheessa käristyksen voi tuunata omanlaiseksi. Vain taivas on rajana! Veden voi korvata esimerkiksi punaviinillä tai pataan voi lisätä omia lempimausteita. Oman patani maustan perinteisesti: pippuria, katajanmarjoja ja suolaa.

Valurautapata peitetään kannella ja jätetään hautumaan, kunnes lihat ovat mureutuneet. Itse laitan käristyksen hautumaan leivinuuniin, mutta liedellä hauduttaminen käy yhtä hyvin. Vettä lisätään tarvittaessa, etteivät päällimmäiset lihat pääse kuivumaan tai palamaan.

Käristyksen kaveriksi tekisin punaviinikastikkeen tai makean kermakastikkeen. Puikulaperunamuusin kanssa hirvikäristys on maailman paras ruoka niin arkeen kuin juhlaan.

 


 

Ruskistamisen jälkeen kääröt lisätään pataan hautumaan. Pataan voi lisätä vaikka perunoita ja porkkanoita.

Hirvenlihakääröjen täytteeksi voi laittaa melkein mitä vain

Toisin kuin käristyksessä, kääröissä lihapalan täytyy olla kokonainen, jotta siitä saadaan poikkisyin leikattua isoja ja ohuita siivuja. Kokonaisen paistin voi siivuttaa vaivattomasti ohuiksi siivuiksi sen ollessa vielä hieman kohmeinen.

Lihan annetaan sulaa loppuun, jonka jälkeen se maustetaan. Valitsin mausteeksi perinteisen suolan ja pippurin. Maustettu lihasiivu täytetään haluamallaan täytteellä ja kääritään tiiviiksi rullaksi. Itse valitsin täytteeksi pekonin. Rullan läpi laitetaan hammastikku, jotta se ei purkaudu kypsentämisen aikana.

Mummo opettaa, kuinka hirvenliha ja pekoni saadaan tiukasti rullalle.
Hammastikku estää kääröjen purkautumisen kypsennyksen aikana.

Kääröt ruskistetaan kauttaaltaan laajalla pannulla. Paistoin kääröt margariinissa, mutta muutakin paistorasvaa voi käyttää. Kääröjen ruskistamista on helpompi vahtia, kun sen tekee osissa.

Kun kaikki kääröt on ruskistuneet, ne lisätään pataan veden ja haluamiensa mausteiden kera. Pataan voi myöhemmin lisätä esimerkiksi porkkanoita ja perunoita hautumaan. Myös kääröt maistuvat herkullisilta kastikkeen ja perunamuusin kanssa. Itse tein helpon kastikkeen lisäämällä kääröjen liemeen kermaa ja sinihomejuustoa.

Lisää samasta aiheesta