Kärleken till viltet innebär också att vi erbjuder viltkött åt dem som inte jagar. Över 90 procent av konsumenterna skulle gärna ersätta produktionsköttet med viltköt.

Vägen till hjärtat går via magen

Vår kärlek till viltet visar sig på tallriken. De bästa smakerna i vår nordliga natur finner vi hos vårt fantastiska viltkött.

Bilder Ville Kankare och Mirja Rantala

Publicerad13.1.2023

I slutet av jaktsäsongen är frysen full med värdefullt viltkött. Då är det dags att laga härliga vilträtter och bjuda in sina vänner till middag.

Vi visar vår respekt för viltet. Vi berättar jakthistorier och bjuder in matgästerna till jaktens värld. Vi ska öppet agera förespråkare för jakten – representera hela jägarkåren. Av kärlek till viltet.

Låt oss vårda vår traditionella älghippa. Vi bjuder byborna på älgsoppa och andra viltdelikatesser. Glöm inte heller släktingarna! Vi tar med oss vilt som present. Vi bjuder till för att visa vad vi känner för viltet.

Vi tar vara på viltet med omsorg

Viltet utgör ju själva grunden för jakten i vårt land. Hur vi uppträder gentemot djuren visar vilka vi är. Vi respekterar både de levande och de fällda. Vi tar vara på djuren med omsorg och kunnande – det väcker respekt.

Kärleken till viltet innebär att vi hanterar den värdefulla kroppen på bästa möjliga sätt. Vi passar och flår med omsorg, bevarar rätt, hänger upp och mörar köttet. Vi letar fram ett bra recept och lagar en härlig måltid.

Vi tar vara på hela djurkroppen – köttet, de inre organen, benen, skinnet och trofén.

Av de inre organen tillreder vi härliga maträtter. Hjärtat och tungan kokar vi i kryddbuljong. Levern och njurarna steker vi. Och av trofén gör vi ett minne.

På benen kokar vi buljong. Av benen blir det också foder åt jakthundarna – hela eller malda. Vi gör bruksföremål. Av skinnet gör vi fällar, hattar och kläder. Av sälfett kokar vi oljefärg.

Men allt behöver man inte kunna själv. Kärleken till viltet innebär också att lära sig nytt och att lära andra. Det ingår också i jaktens värld.

Viltköttet är hälsosamt och gott eftersom djuren själva väljer sin mat. De äter mångsidigt och täcker sitt behov av proteiner, mineraler och vitaminer.

Hjort för konsumenterna

Den starka vitsvansstammen öppnar möjligheter. För livskraften på landsbygden. För försörjningssäkerheten. För ökad uppskattning av viltet. För jägare, företagare och markägare.

Vi skördar två miljoner kilo värdefullt hjortkött. Det räcker till också för konsumenter som vill ersätta köttet av produktionsdjur med viltkött. Fritt från antibiotika, med låg fetthalt och utmärkt fettsyrasammansättning. Låt oss alltså unna även andra att njuta av viltet. Som mat och som upplevelser.

Se intervjun

Vår kärlek till viltet visar sig också på konsumentens tallrik.