Vägen till hjärtat går via magen
Vår kärlek till viltet visar sig på tallriken. De bästa smakerna i vår nordliga natur finner vi hos vårt fantastiska viltkött.
I slutet av jaktsäsongen är frysen full med värdefullt viltkött. Då är det dags att laga härliga vilträtter och bjuda in sina vänner till middag.
Vi visar vår respekt för viltet. Vi berättar jakthistorier och bjuder in matgästerna till jaktens värld. Vi ska öppet agera förespråkare för jakten – representera hela jägarkåren. Av kärlek till viltet.
Låt oss vårda vår traditionella älghippa. Vi bjuder byborna på älgsoppa och andra viltdelikatesser. Glöm inte heller släktingarna! Vi tar med oss vilt som present. Vi bjuder till för att visa vad vi känner för viltet.
Vi tar vara på viltet med omsorg
Viltet utgör ju själva grunden för jakten i vårt land. Hur vi uppträder gentemot djuren visar vilka vi är. Vi respekterar både de levande och de fällda. Vi tar vara på djuren med omsorg och kunnande – det väcker respekt.
Kärleken till viltet innebär att vi hanterar den värdefulla kroppen på bästa möjliga sätt. Vi passar och flår med omsorg, bevarar rätt, hänger upp och mörar köttet. Vi letar fram ett bra recept och lagar en härlig måltid.
Vi tar vara på hela djurkroppen – köttet, de inre organen, benen, skinnet och trofén.
Av de inre organen tillreder vi härliga maträtter. Hjärtat och tungan kokar vi i kryddbuljong. Levern och njurarna steker vi. Och av trofén gör vi ett minne.
På benen kokar vi buljong. Av benen blir det också foder åt jakthundarna – hela eller malda. Vi gör bruksföremål. Av skinnet gör vi fällar, hattar och kläder. Av sälfett kokar vi oljefärg.
Men allt behöver man inte kunna själv. Kärleken till viltet innebär också att lära sig nytt och att lära andra. Det ingår också i jaktens värld.