En nyckelring kan hängas som prydnad på utfärdsryggsäcken. Den här är sågad ur ett älghorn och därefter har jag bränt in motivet med lödkolv. På den andra sidan brände jag in initialerna och lycko­bringande runor.
Ungdomsredaktionen

Ta vara på hela den fällda älgen

Uppgiften att ta vara på den fällda älgen börjar redan med skottet. Ett välplacerat skott borgar för att köttet och skinnet inte fördärvas utan kan användas. Vad allt kan man då göra av de olika delarna på en älg?

Text och bilder Siiri Niskala

Publicerad13.1.2023

Oftast vet föreningarna hur man tar hand om köttet och har mångårig erfarenhet av att stycka. Somliga av de inre organen kan tillagas och ställas på bordet där hemma när det dukas till fest. Utöver köttet och de inre organen finns det en hel del till som kan användas, men som ofta förbises. 

Skinnet kan användas till mycket

Vid styckningen gäller det att snitta skinnet så det inte förstörs och sedan strö salt över det. Saltet hindrar det kvarblivna köttet från att fördärvas och suger ut vattnet före nästa steg i beredningen. Syftet med garvningen är att göra råhuden, som lätt fördärvas, till ett hållbart råmaterial som kan förädlas vidare. 

Somliga jägare kan konsten att garva skinn hemma. Det går också att skicka det till något företag som jobbar i branschen. Sådana företag tar emot skinn i bra skick och bereder dem. Föreningarna får betalt i pengar och de som vidareförädlar skinnen, som hantverkare med eget företag, kan skaffa skinn till sin verksamhet. Av skinnen blir det sedan kläder, kassar, ryggsäckar och smycken. 

Älgskinn är ett användbart material. Jag gjorde eggskyddet för en yxa av kalvskinn garvat med sälg och gran. Skinnen garvades av Janne Paldán, jaktledaren i vår förening.

Horn blir lätta projekt för nybörjare

Horntroféerna är ingenting nytt för älgjägare, men hornen kan användas till mycket mer än att hängas upp som jaktminne. Av dem kan man tillverka smycken, knappar, nyckelringar, klädhängare, konst och inredningselement. Beroende på ändamålet kan hornen sitta kvar på hjässan eller sågas loss. Ska det bli en trofé så får kanske hela skallen följa med hornen? 

Det går bra att putsa skallen och hornen hemma, men de värdefullaste horn- och skalltroféerna är det ändå bäst att överlåta till ett proffs. Somliga putsar hornen genom att koka loss återstående skinn, basthud och kött medan andra låter hornen torka med skinn och basthud på. Avlägsna överflödigt skinn och kött från skallen med en vass kniv och koka den. Under kokningen lossnar det sista av skinnet och skallen blir ren och vit. 

Välj horn med en tagg eller två för smycken, knappar och nyckelringar, och såga av taggarna vid roten. Med en bandsåg går det lätt att såga små horn i skivor eller bitar som sedan bearbetas vidare; slipas, graveras eller bränns med lödkolv. Den ena halvan av ett stort skovelhorn kan användas som ett inredningselement och av fällhorn blir det unika knaggar att hänga upp kläder på.

Den här namnbrickan för en hund har jag gjort av älghorn och sedan bränt in ett tassmärke med lödkolv. På baksidan kan man bränna in hundens namn och ägarens telefon­nummer.

Älgklövar blir smycken 

Även älgens klövar och ben är värda att ta vara på. Små ben kan frysas in som delikatesser åt hundarna när de varma sommardagarna återvänder efter vintern. Ofta är det våra pälsklädda jaktkamrater som får njuta av älgbenen och klövarna medan styckningen pågår, men dessa kan också användas som råmaterial för hantverk. Skrapa märgen ur benen och koka bort köttet som finns kvar. Därefter kan benen användas till lika mycket som hornen. 

Av klövarna går det (bland annat) att göra väldigt speciella nagelsmycken. Klövarna är ett klart svårare material än hornen, men övning ger färdighet.

 

Vad mer kan man göra av en fälld älg? Ge ditt tips i kommentarerna!

 


Jag heter Siiri Niskala och bor i Rovaniemi. Mest gillar jag att jaga tillsammans med morfar och vår finska spets Riku. Jag jagar skogshöns och älg, men längre fram vill jag också prova på annat vilt.

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Mera om samma ämne