Maten

Viltfärsbiffar med ost, rostade palsternackor

Publicerad30.6.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


Viltfärsbiffar med ost

4 portioner

Viltfärsen är torr och behöver hjälp på traven. För att biffarna ska bli saftigare blandar jag därför fläskfärs i smeten. Fläskfärsen gör dessutom att smaken blir mildare.

 

500 g viltfärs

500 g fläskfärs

2 dl ströbröd

1 dl grädde

5 dl vatten

1 dl hackad gul lök

2 msk senap

1 msk grönsaksbuljongpulver

2 dl riven ost

½ dl persilja

½ dl hackad färsk timjan

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Hacka lök och timjan. Riv osten.

Blanda ströbröd, grädde och vatten i en skål. Rör ner alla ingredienser förutom köttet i ströbrödsblandningen. Blanda slutligen i köttet.

Forma färsen till biffar i den storlek du önskar. Stek biffarna i en stekpanna med smör.

 


Rostade palsternackor

Palsternackor innehåller en sötma som passar utmärkt ihop med viltkött. Smaken av vitlök, timjan och rosmarin gör de rostade palsternackorna ännu läckrare.

 

4 lagom stora palsternackor

1 hel vitlök

1 knippe timjan

2 kvistar rosmarin

Salt och peppar

50 g smör

 

Sätt ugnen på 180 grader. Skala palsternackorna, avlägsna ändan och toppen. Dela palsternackorna på längden och skär dem i 6 bitar. Halvera vitlöken.

Lägg palsternackan i en ugnsform tillsammans med vitlök, timjan, rosmarin, smör, salt och peppar. Baka i 15 minuter.