Säkerheten framför allt

Skyddsglasögonen är en billig försäkring

Du packar väl ner både hörselskydden och skyddsglasögonen när du åker till skjutbanan?

Text Tero Kuitunen Bild Antti Saarenmaa

Publicerad5.5.2023

En jägare bör hålla samtliga sinnen skarpa, och observationsförmåga är ju bra att ha också till vardags. Lyckligtvis har det blivit fullkomligt normalt att skydda hörseln på skjutbanan och bara ett fåtal skjuter utan sådana skydd.

Men det är inte ovanligt att skyttar försummar att skydda synsinnet trots att det är klart mera utsatt än hörseln för olyckor. Förmodligen har de här personerna aldrig tänkt efter. Vilket de borde göra eftersom det inte finns reservögon.


Geväret är ett kraftfullt verktyg

Att skydda synen ingår som en naturlig del av allt arbete där det finns en risk för ögonskador. Även normalbegåvade fattar att alltid använda skyddsglasögon när de använder spikpistol, vinkelslip eller cirkelsåg.

Men kraften som utvecklas i ett skjutvapen tävlar i en klass för sig. Dagens gevär och patroner håller lyckligtvis hög kvalitet och patronens kraft går nästan alltid i en säker riktning utan att orsaka fara. Nästan alltid, men bara nästan.

Har sett, har hänt

Kulor och hagel studsar, gevär går sönder med olyckliga följder, hylsor spricker så gastrycket sprutar bakut, halvautomater kastar ut hylsorna i märkliga riktningar, lerduvsskärvor träffar skytten eller åskådarna, och så vidare.

Allt det ovannämnda är sällsynt, men undertecknad, som har tillbringat mycket tid på skjutbanan, har under årens lopp sett alltihop, flera gånger.

Det är oerhört viktigt att begripa, att om någonting händer, om så bara en enda gång, så kan det räcka till en allvarlig och bestående ögonskada. Skyddsglasögonen skyddar ögonen!

Urval mer än nog

Skyddsglasögon för skytte säljs i alla välsorterade vapenaffärer. För vardagsskytte fungerar det med alldeles vanliga skyddsglasögon som inte kostar mer än ett par tior medan kvalitetsbrillor för skyttar med olika linser och skalmar kan gå löst på flera hundralappar. Det finns också skytteglasögon i olika styrkor som det är värt att fundera på om skyttet har blivit ett seriöst intresse.