Turvallisuus ensin

Suojalasit ovat halpa vakuutus

Kun suuntaat ampumaradalle, pakkaa kuulosuojaimien lisäksi mukaan suojalasit.

Teksti Tero Kuitunen Kuva Antti Saarenmaa

Julkaistu5.5.2023

Mahdollisimman terävät aistit ovat metsästäjälle eduksi, eikä huippuluokan havainnointikyvystä ole haittaa arkielämässäkään. Onneksi kuulon suojaamisesta ampumaradoilla on jo tullut täysin normaali asia, ja vain harva ampuu ilman niitä.

Mutta näköaisti jää monilta suojaamatta, vaikka se on kuuloa huomattavasti herkempi yksittäisille virhetapahtumille. Oletettavasti asiaa ei ole koskaan pysähdytty ajattelemaan. Syytä olisi, koska silmiä ei saa varaosana.


Ase on voimatyökalu

Näön suojaaminen on luonnollinen osa kaikkia töitä, joissa on silmävaurioiden vaara. Vähänkään fiksu käyttää aina suojalaseja, kun käytössä on naulain, kulmahiomakone tai sirkkeli.

Ampuma-aseessa syntyvä voima on aivan eri luokkaa. Nykyaikaiset aseet ja patruunat ovat onneksi laadukkaita, ja patruunan voima suuntautuu lähes aina turvallisesti aiheuttamatta vaaraa. Mutta aina näin ei tapahdu.

Käytännössä nähtyä

Luoteja tai hauleja kimpoaa, aseita rikkoutuu joskus suorastaan katastrofaalisesti, hylsyt halkeavat päästäen paineen purkautumaan taaksepäin, itselataavat aseet heittävät hylsyjä mitä kummallisimpiin suuntiin, savikiekon kappaleet osuvat ampujaan tai sivustaseuraajaan ja niin edelleen.

Kaikki edellä mainitut tapahtumat ovat harvinaisia, mutta paljon aikaa radalla viettänyt kirjoittaja on vuosien saatossa nähnyt ne kaikki useampaan otteeseen.

Keskeistä on tiedostaa, että jos jotain tapahtuu, vaikka vain kerran, se voi riittää vakavaan ja pysyvään silmävaurioon. Suojalasit pitävät silmät turvassa.

Valikoimaa riittää

Ampujanlaseja saa kaikista hyvin varustelluista aseliikkeistä. Peruskäytössä toimivat aivan tavalliset suojalasit saa parilla kympillä, kun laadukkaat ampujanlasit linssi- ja sankavalikoimineen voivat maksaa useita satasia. Ampujanlaseihin on mahdollista saada myös vahvuudet. Niitä kannattaa harkita, jos ampumarataharrastus on säännöllistä.

Kuuntele Sorkkia ja sarvia-podcastin jakso ampumaharjoittelusta. Voit kuunnella sen tästä tai Spotifysta.