Ungdomsredaktionen

Kan du bygga ett vaktjaktsgömsle?

Om du inte råkar hitta ett lämpligt ställe att vakta på ska du före sjöfågeljakten börjar bygga ett vaktjaktsgömsle.

text och bild Elisabeth Mattsson

Publicerad9.9.2020

Vid kusten brukade man bygga gömslena av sten på en strandklippa. En del gömslen finns fortfarande kvar och används. Nya gömslen kan byggas av både sten och bräder.

Du behöver markägarens tillstånd för att bygga ett nytt gömsle. Börja byggandet med att leta efter en stadig botten av stora stenar eller en fördjupning i berget. Det gör byggandet klart enklare eftersom byggstenarna står på ett fast underlag.

Gör det understa skiktet av stora stenar som står stadigt på marken. Sedan blir det svårare. Från bottenskiktet uppåt använder man mindre stenar och radar dem stadigt på varandra. Gömslet ska ju inte rasa av minsta knuff! Det ska vara så högt att också en lång jägare har svängrum att hantera geväret.

Bygg gömslet av bräder och tyg

Ge inte upp om du inte har lust att bygga av sten eller får tillstånd av markägaren. Du kan också bygga gömslet av några bräder, exempelvis fiskelådor och tyg i terrängfärger, eller gråa trasmattor.

Utse en liknande plats som för ett gömsle av sten. Om en sådan inte finns kan du bygga gömslet i skogen eller på en slät klippa. Ställ lådorna på högkant och lägg någonting tungt inuti så de inte faller omkull. Lägg därefter bräderna stadigt ovanpå lådorna. Låt kantbräderna luta mot lådorna så döljer de gömslet bättre. Lägg därefter tyget över bräderna med kanterna inåt gömslet. Lägg stenar på tyget så det hålls på plats. Strama till tyget så det inte rör sig i vinden, eftersom fladder skrämmer bort fåglarna.

Återstår bara att lägga ut vettarna på vattnet!