Det går utmärkt att sjuda fram- och bakbenen på hare i surkål som smaksatts med vittvin och färskost. Kålens syrlighet balanserar fint den saftiga viltsmaken.
Maten

Hare i ugn

Tillsammans med goda tillbehör räcker två harar till två middagar för fyra personer. Benen småkokas så de blir saftiga och filéerna steks så de förblir rosa inuti.

 

bilder Laura Riihelä

Publicerad15.1.2021

Matredaktör och jägare Kati Pohja lagar viltdelikatesser för våra läsare.

2018 gav hon ut boken Riistaa lautasella med recept på vilträtter.

Följ Kati Pohja på Instagram: @sorsalassa


Harben med surkål

4 portioner

 

Fram- och bakbenen av 2 harar

2 msk olja och smör

1 lök

10 cm bit purjolök

1 burk (400 g) surkål

1 kryddgurka

8 körsbärstomater

½ burk (à 200 g) färskost

2 dl vittvin

 

Stycka bakbenen vid lederna i två delar och frambenen i två-tre delar. Skala och finfördela löken och purjon.

Hetta upp fettet i en panna och bryn köttet under omvändning. Bryn de finfördelade lökarna. Värm surkålen i en kastrull. Tillsätt den finfördelade gurkan, tomathalvorna, färskosten och vittvinet. Rör om tills osten har smultit.

Häll surkålsblandningen i en gryta eller form med lock och tillsätt köttet och löken. Lägg locket på och ställ i ugnen på 150 grader i cirka 2 timmar. Se efter några gånger att inte för mycket vätska har avdunstat, tillsätt vid behov vittvin. Rör om köttet vid behov. Servera harköttet och surkålen med potatis och sallad.


Knepet med rökt harsadel är att fileerna ska vara stekta innan de lösgörs från ryggraden. En rökpåse ger köttet en lagom mild röksmak. Dessutom kan du koka viltbuljong på ryggraden tillsammans med exempelvis älgben.

Rökt harsadel

4 portioner

 

2 harsadlar

2 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 msk smör

1 msk olja

2 vitlöksklyftor

1 rosmarinkvist

3 timjankvistar

Dessutom

1 rökpåse

 

Torka de tinade sadlarna på hushållspapper. Gnid ytan med salt och peppar. Låt dra i rumsvärme i cirka 30 minuter.

Värm fettet i en panna. Lägg i sadlarna när smöret börjar sjuda. Bryn en stund under omvändning och tillsätt vitlöksklyftorna och kryddkvistarna. Fortsätt bryna och ös med sked fett från pannan på sadlarna.

Lägg sadlarna i rökpåsen när de är brynta runt om och förslut påsen enligt anvisningarna.

Lägg påsen i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter. Ta därefter ut påsen och låt dra i en kvart. Öppna påsen och tryck in stektermometern mitt i filén. Om temperaturen understiger 57 grader: låt termometern sitta kvar, svep köttet i folie och ställ tillbaka i ugnen tills termometern visar 57 grader. Ta paketen ur ugnen och låt dem dra en stund.

Skär med vass kniv filéerna från ryggraden. Skär dem i skivor och servera genast tillsammans med ugnsrotfrukter och rödvinssås.

Ett tips: Stektiden varierar med harens storlek.

Mera om samma ämne