Jäniksen jalat sopivat haudutettavaksi valkoviinillä ja tuorejuustolla maustetun hapankaalin kanssa. Kaalin hapokkuus tukee mehevää riistan makua.
Ruoka

Jänistä uuniin

Kahdesta jäniksestä valmistuu hyvien lisukkeiden kanssa kaksi neljän hengen ateriaa. Koivista valmistetaan mehevää hauduttamalla ja fileet ovat parhaimmillaan, kun ne jäävät sisältä punertaviksi.

kuvat Laura Riihelä

Julkaistu15.1.2021

Lukijoillemme riistaherkkuja valmistaa metsästävä ruokatoimittaja Kati Pohja, jolta ilmestyi vuonna 2018 riistaruokakirja Riistaa lautasella.

Seuraa Kati Pohjaa Instagramissa @sorsalassa


Jäniksenkoipia ja hapankaalia

4 annosta

 

2 jäniksen taka- ja etujalat

2 rkl öljyä ja voita

1 sipuli

10 cm pala purjoa

1 rs (400 g) hapankaalia

1 maustekurkku

8 kirsikkatomaattia

½ rs (à 200 g) tuorejuustoa

2 dl valkoviiniä

 

Paloittele takajalat nivelien kohdalta kahteen osaan ja etujalat 2–3 osaan. Kuori ja hienonna sipuli ja purjo.

Kuumenna rasva pannulla ja ruskista lihat käännellen. Ruskista hienonnetut sipulit.

Kuumenna hapankaali kattilassa. Lisää hienonnettu maustekurkku, puolitetut tomaatit, tuorejuusto ja valkoviini. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.

Nosta hapankaaliseos pataan tai kannelliseen vuokaan. Nosta päälle lihat ja sipulit. Peitä kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin noin 2 tunniksi. Tarkista muutama kerta, ettei neste ole haihtunut liikaa ja lisää tarvittaessa valkoviiniä. Voit myös kääntää lihat tarvittaessa.

Tarjoa jäniksenpotkat ja hapankaali perunoiden ja salaatin kanssa.


Savustetun jäniksensatulan juju on, että fileet kypsennetään ennen kuin ne irrotetaan rangasta. Savustuspussi antaa lihalle juuri sopivan miedon savun maun. Voit hyödyntää rangan vielä riistaliemen keittämiseen yhdessä vaikka hirvenluiden kanssa.

Savustettu jäniksensatula

4 annosta

 

2 jäniksensatulaa

2 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 rkl voita

1 rkl öljyä

2 valkosipulinkynttä

1 rosmariininoksa

3 timjaminoksaa

Lisäksi

1 savustuspussi

 

Kuivaa sulaneet satulat talouspaperilla. Hiero pintaan suolaa ja pippuria. Anna maustua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.

Kuumenna rasvat pannulla. Kun voi kuohahtaa, nosta satulat pannulle. Ruskista hetki käännellen ja lisää pannulle valkosipulinkynnet ja yrtinoksat. Jatka ruskistamista ja lusikoi samalla pannulta rasvaa satuloiden päälle.

Kun satulat ovat kauttaaltaan ruskistuneet, nosta ne savustuspussiin ja sulje pussin ohjeen mukaan.

Nosta pussi 250-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Ota uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

Avaa pussi ja työnnä paistomittari fileen keskelle. Jos lämpö on alle 57 astetta, jätä mittari paikoilleen, kääri selät folioon ja nosta uuniin, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Ota paketit uunista ja anna vetäytyä hetki.

Leikkaa terävällä veitsellä fileet irti rangoista. Viipaloi fileet ja tarjoa heti uunijuuresten ja punaviinikastikkeen kanssa.

Vinkki: Kypsymisaikaan vaikuttaa jäniksen koko.

Lisää samasta aiheesta