Gräddstuvad purjolök
Publicerad9.11.2023Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.
Krämigheten i den gräddstuvade purjolöken gör att rätten passar fint till vilt. Purjolöken går även bra att kombinera med exempelvis fisk.
2 purjolökar
3 dl grädde
½ dl hackad persilja
Salt och peppar
Smör till stekning
Skär purjolöken i ungefär 10 centimeter långa stavar. Börja från roten och skär så många bitar du får innan purjon börjar dela sig. Koka purjolöken i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Låt purjolöken svalna i vattnet.
Ta den avsvalnade purjolöken ur vattnet och stek den i stekpannan tills purjolöken är gyllenbrun. Tillsätt grädde och låt koka tills konsistensen är simmig.
Smaka av med salt och peppar. Blanda i hackad persilja.