Maten

Gräddstuvad purjolök

Text Michael Björklund Bild Linus Lindholm

Publicerad9.11.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Krämigheten i den gräddstuvade purjolöken gör att rätten passar fint till vilt. Purjolöken går även bra att kombinera med exempelvis fisk.

 

2 purjolökar 

3 dl grädde

½ dl hackad persilja

Salt och peppar

Smör till stekning 

 

Skär purjolöken i ungefär 10 centimeter långa stavar. Börja från roten och skär så många bitar du får innan purjon börjar dela sig. Koka purjolöken i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Låt purjolöken svalna i vattnet.

Ta den avsvalnade purjolöken ur vattnet och stek den i stekpannan tills purjolöken är gyllenbrun. Tillsätt grädde och låt koka tills konsistensen är simmig.

Smaka av med salt och peppar. Blanda i hackad persilja.

Mera om samma ämne

Matlagningsmetoder för viltmat

Flera sätt att salta

9.11.2023
Ruoka

Leverbiffar på vilt

9.11.2023
Maten

Viltpuckar

9.11.2023