Ruoka

Wienerleike hirvestä

Teksti Michael Björklund kuvat William Wallin

Julkaistu5.5.2023

Vuonna 2023 Metsästäjä-lehden lukijoille herkut valmistaa Micke Björklund.


 

Minä korvaan vasikanlihan hirvenlihalla, mutta säilytän wieninleikkeen klassiset lisukkeet, eli anjoviksen, kapriksen ja sitruunan. Sitten vain nuijimaan, paneroimaan ja paistamaan.

Wienerleikkeen voi myös valmistaa villisian ulkofileestä.

 

4 lihasiivua, à 130 g

1 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

2 dl pankojauhoja

Voita

Suolaa ja pippuria

Lisukkeet

Sitruunalohkoja

Anjovista (esimerkiksi anjovisfileitä)

Kaprista

Vihreitä herneitä

Ruskistettua tai kirkastettua voita

 

Nuiji lihat ohuiksi. Pyörittele ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kevyesti vatkatussa kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.

Paista wieninleikkeet paistinpannulla runsaassa voissa keskilämmöllä. On tärkeää, ettei paistinpannu ole liian kuuma, sillä wieninleike palaa helposti.

Tarjoile wieninleikkeet perinteisten lisukkeiden kera.

 


 

Riistakeitto

10 annosta

 

Voit käyttää lihakeitossa mäyrän, metsäkauriin, vesilinnun tai hirvenlihaa. Riippumatta siitä, mitä riistaa käytät, lupaan että keitosta tulee hurjan hyvää!

 

2 keltasipulia

6 maustepippuria

4 laakerinlehteä

n. 1 kg riistan lihaa (niskaa, paistia, etuosan ruhonosia)

4 porkkanaa

2 palsternakkaa

8 perunaa

Suolaa ja pippuria

(Persiljaa)

 

Laita lihat isoon kattilaan ja peitä ne vedellä. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää mukaan maustepippurit ja laakerinlehdet. Anna lihan kypsyä, kunnes se on pehmeää. Nosta liha kattilasta ja leikkaa se paloiksi.

Säästä noin neljä litraa nestettä ja käytä sitä liemenä. Kuori ja pilko porkkanat, palsternakat ja perunat. Kaada säästetty liemi kattilaan.

Lisää joukkoon juurekset ja liha, ja anna kypsyä, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Mausta tarvittaessa suolalla. Halutessasi hienonna persilja ja sirottele se kattilaan.

 


 

Voissa paistetut ruusukaalinlehdet

Ruusukaalien väri ja maku ovat hieno lisä riista-ateriaan. Ruusukaalit ovat täynnä vitamiineja ja antioksidantteja, jotka tekevät niistä hyvän lisukkeen. Ole tarkkana, ettet kypsennä kaaleja liian pitkään, koska silloin niiden maku muuttuu ja väri ja koostumus kärsivät.

 

Ruusukaalinlehtiä

Suolaa

Pippuria

Voita

 

Irrota ruusukaalien uloimmat lehdet. Kuumenna paistinpannulla nokare voita ja laita ruusukaalinlehdet paistumaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lehdet paistetaan lämpimiksi, mutta niitä ei kannata kypsentää liian pitkään, koska silloin ne menettävät hienon, vihreän värinsä.