Ungdomsredaktionen

Älglöpningen är en mångsidig gren

En solig majdag åkte jag med min skytteförening, Puolangan Ampujat, till årets första träning i älglöpning.

Text Suvi Seppänen Bilder Suvi Seppänen och Taisto Seppänen

Publicerad5.7.2024

Älglöpningen består av tre delar; avståndsbedömning, skytte och löpning. Tävlingen börjar med löpning och på vägen kommer avståndsbedömningen och en skjutstation. Därefter räknas poängen för varje del ihop.

Löpning, skytte och avståndsbedömning

Väl framme på skjutbanan ställde jag geväret, magasinet och hörselskydden i ställningen. Därefter hämtade jag lappen för avståndsbedömningen och pennan. Min skjutstation hade redan fått en tavla, så den detaljen behövde jag inte ta hand om. Alltså gick jag till startplatsen och väntade.

Där gick starten och löparfältet satte iväg, envar i sin egen fart, längs banan som i det här fallet var en slingrande stig i skogen.

 


 

Avståndsbedömningen kom efter ett par kilometer. Den här gången gällde det att uppskatta avståndet till fyra älghuvud på 50 till 200 meters håll. När jag hade grubblat mig fram till en hyfsat uppskattning löpte jag vidare till skyttet.

På en älglöpning skjuter man stående på hundra meter. Det knepiga är förstås att man har tagit sig löpande dit och flåsar. Därför har vi infört smärre undantag i reglerna för unga och äldre deltagare. Det finns också en älggångsserie där deltagarna promenerar i stället för att löpa.

Före starten ställer deltagarna gevären i en ställning.

Avslappnad stämning gör deltagandet trevligt

På löpetappen efter skyttet går det att skruva upp tempot. Personligen tog jag det ändå lugnt i spurten eftersom solen gassade. I målet fanns det sedan tid att återhämta sig medan domarna jobbade.

Som det brukar vara, så fanns det även på dagens träning deltagare i alla åldrar. Tack vare den avslappnade stämningen är tröskeln låg för att delta i älglöpningsträningarna; allt som krävs är intresse.

Följande programpunkt var att hämta tavlorna. Varje tavla räknades och träffarna poängsattes. Bedömningslapparna lämnades in och domarna började räkna ihop den sammanlagda poängen.

Eftersom älglöpningen är så mångsidig så har varje förening sin egen variant av upplägget på träningarna. När min egen förening ordnar träningar så gör vi det som en lekfull tävling. Den här gången landade jag på en andra plats! Ett fint utgångsläge för att höja flåset, vässa förmågan att bedöma avstånd och slipa skyttet inför hösten!

Poängen för varje delmoment räknas ihop.

Älglöpning

  • En jaktskyttegren där syftet är att höja jägarnas fysiska kondition och träffsäkerheten vid skytte.
  • Tre delmoment som bedöms: löpning, skytte och avståndsbedömning.
  • Finns flera serier på olika nivåer; passar därför alla jägare.
  • Ordnas tävlingar runt om i landet upp till finska mästerskap.

Mera info finner du på metsastajaliitto.fi