Nuorten toimitus

Hirvenjuoksu on monipuolinen laji

Aurinkoisena toukokuun päivänä lähdin mukaan ampumaseurani, Puolangan Ampujien, vuoden ensimmäisiin hirvenjuoksuharjoituksiin.

Teksti Suvi Seppänen Kuvat Suvi Seppänen ja Taisto Seppänen

Julkaistu5.7.2024

Hirvenjuoksusuoritus koostuu kolmesta osa-alueesta: arvioinnista, ammunnasta ja juoksusta. Suoritus alkaa juoksuosuudella, jonka varrella on etäisyydenarviointi- ja ammuntapiste. Lopuksi kustakin osuudesta saadut pisteet lasketaan yhteen.

Juoksua, ammuntaa ja etäisyydenarviointia

Saavuttuani ampumaradalle menin laittamaan aseen, lippaan ja kuulosuojaimet telineeseen. Seuraavaksi hain arviointilapun ja kynän. Ampumapaikalleni oli jo viety taulu valmiiksi, joten siitä ei tarvinnut tällä kertaa huolehtia. Asetuin lähtöpaikalle odottelemaan.

Lopulta lähtökäsky kajahti, ja lähdimme juoksemaan kukin omaa tahtiamme rataa, jonka virkaa toimitti metsässä kiemurteleva polku.

 


 

Arvioinnin vuoro tuli noin parin kilometrin päästä. Arvioitavana oli tällä kertaa neljä hirvenpäätä, joiden etäisyys oli jotain 50–200 metrin välillä. Kun olin päässyt etäisyyksien pähkäilyssä mielestäni kohtuullisen hyvään lopputulokseen, jatkui juoksuosuus vielä hetken aikaa, kunnes oli vuoroni saapua ammuntapisteelle.

Hirvenjuoksussa ammutaan seisoma-asennosta sadan metrin päässä olevaan tauluun. Oman haasteensa ampumiselle tuo edeltävä juoksuosuus. Siksi sääntöihin on tehty pieniä poikkeamia esimerkiksi nuorten ja ikääntyneempien osallistujien kohdalla. Olemassa on myös hirvikävely-sarja, jossa ei ole juoksuosuutta.

Ennen lähtöä aseet tuotiin valmiiksi telineisiin odottamaan.

Rento meininki tekee osallistumisen helpoksi

Ammuntojen jälkeisellä juoksuosuudella oli vielä hieman aikaa kirittää vauhtia. Itse otin loppuosuuden hieman rennommin paahtavan auringon vuoksi. Maalissa oli hetki aikaa hengähtää, kunnes kaikki olivat saaneet oman suorituksensa päätökseen.

Kuten yleensä, myös tänään harjoituksissa oli mukana kaikenikäisiä nuorista vanhoihin. Rennon meiningin vuoksi hirvenjuoksuharjoituksiin on helppoa lähteä mukaan matalalla kynnyksellä: tarvitaan vain mielenkiinto lajia kohtaan.

Seuraavana vuorossa oli taulujen haku. Jokaisen taulusta laskettiin ja pisteytettiin osumat, ja arviointilaput annettiin tarkastajalle, jotka alkoivat laskea kokonaispistemääriä.

Hirvenjuoksun monipuolisuuden takia jokaisella seuralla on hieman omanlaisensa käytännöt harjoitusten järjestelyyn. Esimerkiksi oman seurani yhteisissä harjoituksissa käydään aina leikkimielinen kisa. Tällä kertaa minä sijoituin yhteispistemäärälläni toiseksi. Tästä on hyvä lähteä kohentamaan kuntoa, etäisyydenarviointikykyä ja ampumatarkkuutta syksyä varten.

Jokaisen pisteet laskettiin lopuksi yhteen.

Hirvenjuoksu

  • Metsästysammuntalaji, jonka tarkoitus on parantaa metsästäjien fyysistä kuntoa ja ammuntatarkkuutta.
  • Kolme eri arvioitavaa osa-aluetta:
    juoksu, ammunta ja etäisyydenarviointi.
  • Useita eritasoisia sarjoja ja soveltuu kaikille metsästäjille.
  • Lajissa järjestetään kilpailuja ympäri Suomen
    SM-tasolle asti.

Lisätietoa: metsastajaliitto.fi