Gör det själv:

En skalltrofé

Med de här utförliga anvisningarna kan även du förvandla ett vilthuvud till en egen trofé.

text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad19.1.2021

En trofé är ett jaktminne där det viktigaste är minnena och känslorna som den väcker, oavsett viltarten eller vem som gjorde trofén. De följer med jägaren och han eller hon kan återuppleva minnesvärda händelser och upplevelser gång på gång.

Förberedelserna

Efter fällningen ska du ta vara på skallen på ett sådant sätt att de fortsatta momenten inte kompliceras. Det blir klart trevligare och enklare att koka skallen om den redan är flådd.

Jag rekommenderar att du flår skallen och eventuellt lösgör underkäken, paketerar skallen och lägger den i frysen i väntan på en lämplig dag.

Låt hornen sticka upp över vattnet så att de ursprungliga pigmenten bevaras.

Kokningen

För kokningen behöver du en tillräckligt stor kastrull eller gryta så skallen inte ligger trångt. Om den har horn rekommenderar jag att de får sticka upp ur vattnet. Du kan av styv järntråd sno ihop en ställning som håller skallen på rätt köl och höjd. Det går också att hålla hornen torra med träklossar eller liknande på tvären i kastrullen.

Koka skallen i några timmar på mild värme. Det räcker att vattnet sjuder. Nyp loss mjuknad vävnad och brosk med tång, en större pincett eller – försiktigt – med kniv tills allt mjukt är avlägsnat från skallen och den kan ställas på tork. Obs! Koka inte för länge; skallen kan spricka.

Vissa troféer kräver inte någon särskild ställning

Torkning och blekning

Låt skallen torka i rumsvärme på ett välventilerat ställe och ge den flera dagar eller en hel vecka tid.

En del av de sega, broskiga ställena krymper och mörknar när de torkar så skallen ger ett osnyggt intryck efter torkningen. Men oroa dig inte, för blekningen gör underverk. För blekningen kan du använda något väteperoxidbaserat medel eller blandningar. För hemmabruk är det säkrast med färdigblandade medel för just det här ändamålet, som en geléartad blekningsgel.

Om du använder färdig gel ska du stryka blekningsmedlet på hela den torkade skallen så att gelen täcker varje synlig del. Följ bruksanvisningen för medlet och linda in skallen i exempelvis plastfolie och låt blekningsmedlet verka. Skölj sedan skallen med kallt vatten och ställ den igen på tork, nu förhoppningsvis snygg och skinande vit.

Trofésköld, ställning eller nånting annat?

Somliga vill ha skallen sågad och andra hel. Det här beror delvis på hur trofén ska presenteras. Bordsställningar kräver ofta att skallen ska vara hel medan en sågad skalle sitter bättre på en traditionell trofésköld. Somliga skallar är stiliga som de går och står, utan extra krumelurer. Huvudsaken är ju att jägaren – och kanske också resten av familjen – gillar resultatet.

Sättet som skallen sågas på avgör hur trofén kan monteras.

Proffs är alltid proffs

Alla känner sig inte pigga på att koka skalle i flera timmar och peta rent i hål och skrymslen. Även om det går att koka en skalle och bleka den hemma så går det att anlita en yrkesman för jobbet. Redskapen och arbetsförhållandena avgör kvaliteten på resultatet. Med ett proffs kan du dessutom diskutera hur skallen ska presenteras och om den behöver sågas.

Vissa viltarter har tänder som kräver specialbehandling för att inte spricka. Horn som är täckta med basthud blir inte snygga utan behandling. Senast här är det alltså bäst att anlita en fackman!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Mera om samma ämne