Sädgåsjakt föreslås i delar av Lappland

Jord- och skogsbruksministeriet har skickat ett förslag på remiss om sädgåsjakt under innevarande år. Enligt förslaget skulle jakt på sädgås tillåtas i delar av landskapet Lappland. Som jakttid föreslås veckan 20-27 augusti. Dessutom skulle antalet gäss per jägare begränsas och jakt med säd som lockbete skulle vara förbjudet.

Bild Jukka Kangas / Vastavalo
Publicerad8.6.2020

Enligt förordningen som nu är ute på remiss skulle det bli tillåtet att jaga sädgås i häckningsområdena i norra Finland. Enligt förslaget blir det tillåtet att återuppta den traditionella jaktkulturen efter en sex år lång paus.

Enligt förslaget skulle jakten på sädgås vara tillåten från kl 12 den 20.8 till den 27.8 i följande kommuner i landskapet Lappland: Enontekis, Enare, Kittilä, Kolari, Kemijärvi, Muonio, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Tervola, Pello, Utsjoki och Övertorneå.

Liksom i fjol skulle jakt på sädgås vara tillåtet i oktober-november i landets sydöstra del, där jakten huvudsakligen riktas mot den livkraftiga underarten tundrasädgås.

 

Fångstkvot och förbud mot föda som lockbete

Sädgässen blir allt fler och det finns förutsättningar att i begränsad omfattning tillåta jakt i delar av häckningsområdet. För att inte äventyra den häckande stammen i vårt land skulle jakten begränsas till en sädgås per jägare och år. Dessutom skulle det bli förbjudet att jaga med hjälp av utlagd föda, det vill säga säd, som lockbete. Sädgåsjägarna i norra Finland anser att det är befogat med ett förbud mot användningen av föda som lockbete eftersom det inte hör till vår traditionella gåsjaktskultur att locka gäss med säd.

Utlåtanden kan ges till den 22 juni i år.