Lappländsk mårdhund söker partner i Tyrnävä

Inom det nordiska mårdhundsprojektet har vi vant oss vid att mårdhundar som förses med sändarhalsband i Lappland brukar styra kosan norrut, österut eller västerut. Men den här sändarförsedda mårdhunden hade andra planer!

Publicerad27.9.2021

Mårdhundshanens berättelse började i vintras i skogarna i Keminmaa när Juha Mäkimartti fångade ett mårdhundspar som hade övervintrat i en rävlya. Han avlivade honan för att decimera mårdhundsstammen och anslöt hanen till det samnordiska projektet med uppgift att nosa upp nya honor att eliminera.

Hanen, nu med en GPS om halsen, tillbringade återstoden av vintern i sina hemtrakter. När det vårades gav den sig iväg för att hitta en ny partner. Efter en avstickare norrut vände den nosen mot sydost.

Hanen förflyttade sig med rätt god fart till det vidsträckta myrområdet sydväst om Pudasjärvi och slog sig ner där för sommaren. Halvvägs genom sommaren, innan den ännu hittat en ny fru, fångades den in, fick ett nytt halsband och släpptes för att fortsätta jobba.

Med god fart till nya höstlandskap

Hanen tillbringade hela sommaren på myren, men på andjaktens premiärdag den 28 augusti bröt den upp och förflyttade sig på tio dagar till åkerlandskapet i Tyrnävä. I Tyrnävätrakten har hanen nu i ett par veckors tid huserat på ett litet område, vilket tyder på att den har hittat en hona.

Mårdhundshanen vandrade från Keminmaa via Pudasjärvi till Tyrnävä. Källa: GPS-bilder från spårningsprogrammet FOLLOWIT / Google Maps.

Enligt GPS-positionerna vandrade mårdhunden 650 kilometer från Keminmaa till Tyrnävä. Inom projektet väntar man nu med spänning på att tyrnäväjägarna ska upptäcka det främmande rovdjuret som strövar i deras marker. I Lappland har GPS-mårdhundarna i regel blivit fällda av jägare på orten inom tre veckor.

Den som fäller en mårdhund med halsband belönas med ett 50 euros presentkort på Retkitukku. Kontakta Juha Mäkimartti.