Andkullar i direktsändning förtjusar

Nu kan tittarna i direktsändning följa med livet i en våtmark som har restaurerats i SOTKA-projektet. Live-sändningarna inleddes i våras och charmar tittarna när andkullar simmar framför kameran.

Publicerad17.6.2021

Kosteikkoelämää-live  är ett nytt sätt att visa resultatet av arbetet med att iståndsätta livsmiljöer. I början av maj uppträdde ett antal vadare allt emellanåt i rutan; de söker gärna sin föda i strandkanten utmed dammvallen.

Närmare sommaren förändras landskapet när växtligheten skjuter fart. Då börjar också andkullarna visa sig i rutan. Åtminstone ett skedandspar och ett stjärtandspar har uppskattat våtmarken och gräsänderna och kniporna har kommit med sina ungar för att beta. Listan på par som har visat sig i sändningen uppdateras fortlöpande och du finner den här.

Video: Den första andkullen i direktsändning.

 

För sjöfåglarna

Sjöfåglarna som häckar i vårt land har blivit märkbart försvagade. Iståndsättningen av våtmarker och jakten på de små rovdjuren utgör precisionsåtgärder mot den oroväckande utvecklingen.

Våtmarksprojektet SOTKA jobbar uttryckligen för att hjälpa de försvagade sjöfåglarna och förhoppningsvis kommer vi att se fler lyckade häckningar i direktsändning.

Video: I juni har knipungarna varit återkommande gäster i direktsändningen.

 

Somliga projektvåtmarker iståndsätts enligt säsongprincipen, det vill säga att de torrläggs på sommaren efter sin tjänstgöring som miljöer för de häckande sjöfåglarnas kullar. Tittarna kan tydligt se förändringen från senvårens översvämningar till sommarens betesmarker. Betesgången och slåttern är metoder som håller växtligheten kort och våtmarken öppen.

Inom projektet har elva våtmarker iståndsatts; mera information om dem här. Nya objekt planeras och fler våtmarker blir iståndsatta senare i sommar. Du kan följa med hur projektet framskrider och se tidigare höjdpunkter på projektets Facebooksida.

 

Storslagna soluppgångar och rogivande regn

Genom direktsändningarna kan tittarna uppleva naturen både hemma och på jobbet. Det går att spola tillbaka sändningarna tolv timmar och återvända till fågelkonserten vid soluppgången eller kika på spindeln som kom tassande i skymningen.

Auringonnousu kosteikolla.
Du kan återuppleva soluppgångens eller solnedgångens färgspel genom att spola sändningen bakåt.

Du ser hur vädret förändras, vilket självklart hör till i en våtmarks-live. Inte heller går det att undvika överraskningar i en direktsändning. När sändningarna ställdes upp försökte vi gardera oss mot komplikationer som regn, blåst och hetta. En gång blev vi tvungna att improvisera under pågående sändning. Ett minimum av ventilationshål höjde kvaliteten på ljudet, men hämmade kylningen under hettan i början av maj. Då stängde systemet av sig självt så det blev ett tillfälligt avbrott.

Kameran gömdes inuti en fågelholk. Foto: Antti Saarenmaa

Utöver väderleken måste vi också ta hänsyn till den mjuka marken och få kameran att smälta in. För att inte skrämma fåglarna blev lösningen ett stativ som liknar en fågelholk. Kameran måste dessutom skyddas mot närgångna hackspettar och bobyggande getingar. En spindel bjöd på en positiv överraskning när den spann sitt nät framför linsen! Mångfalden i våtmarksnaturen träder verkligen fram inför oss – från fåglar till ryggradslösa.

Ända sedan maj har en spindel bedrivit nätfiske i direktsändning framför våtmarkskameran.

SOTKA-projektet

SOTKA-våtmarkerna, som ingår i Jord- och skogsbruksministeriets SOTKA-projekthelhet, är ett projekt som leds av Finlands viltcentral. Projektet drivs i samarbete med markägarna på de aktuella orterna med syftet att hjälpa sjöfåglarna med häckningen.

Ytterligare information finner du på kosteikko.fi.