Kosteikkoliven sorsapoikueet ihastuttavat

SOTKA-hankkeessa kunnostetun kosteikon elämää seurataan suorana lähetyksenä. Keväällä alkanut live hurmaa katsojat sorsapoikueiden uiskennellessa linssin eteen.

Julkaistu8.6.2021

Ensimmäistä kertaa käynnistetty Kosteikkoelämää-live on uusi tapa havainnollistaa elinympäristötyön tuloksia. Toukokuun alkupuolella kuvaruudussa tepasteli tämän tästä eri kahlaajalajeja, sillä patopenkereen muodostamasta rantaviivasta oli helppo etsiä ravintoa.

Kesää kohden maisema on muuttunut kasvillisuuden lähdettyä kasvuun. Samalla kosteikkolivessä on alkanut näkyä sorsapoikueita. Ainakin lapa- ja jouhisorsapari ovat viihtyneet kosteikolla, ja sinisorsa ja telkkä tuoneet poikueitaan ruokailemaan. Livessä havaittujen lajien listaa päivitetään jatkuvasti.

Video: Ensimmäinen kosteikkoliven sorsapoikue.

Vesilintujen vuoksi

Suomessa pesivien vesilintujen kannat ovat heikentyneet merkittävästi. Kosteikkojen kunnostus ja vieraspetojen pyynti ovat täsmälääke huolestuttavaan kehitykseen. SOTKA-kosteikot -hankkeessa kunnostetaan kosteikkoja nimenomaan taantuvien vesilintujen vuoksi, joten niiden onnistuneita pesintöjä toivotaan nähtävän myös kosteikkolivessä.

Video: Telkän poikaset ovat kesäkuussa olleet kosteikkoliven vakiovieraita.

Osa hankkeessa kunnostetuista kosteikoista perustetaan kausikosteikkoperiaatteella eli alue kuivataan kesällä, kun se on ehtinyt tarjota poikue-elinympäristön lisääntyville vesilinnuille. Kosteikkolivessäkin ehditään nähdä selkeästi alueen muuttuminen loppukevään tulvivasta kosteikosta etenevän kesän laidunmaisemaan. Laiduntaminen ja niitto ovat keinoja, jotka auttavat pitämään kasvillisuuden lyhyenä ja kosteikon avoimena.

Hankkeessa on kunnostettu 11 kosteikkoa, joihin voi tutustua täältä. Uusia kohteita suunnitellaan, ja kunnostuksia toteutetaan lisää loppukesästä. Kosteikkoliven kohokohtia ja hankkeen etenemistä voi seurata Facebook-sivuilla SOTKA-kosteikot.

Upeita auringonnousuja ja rauhoittavaa sateen ropinaa

Kosteikkolive tuo luonnossa olon tunteen niin kotiin kuin työpaikalle. Liveä on mahdollista kelata taaksepäin 12 tunnin ajalta, ja palata vaikkapa auringonnousun lintukonserttiin tai säikähtää iltahämärissä kameran eteen hiippailevaa hämähäkkiä.

Auringonnousu kosteikolla.
Aamu- tai ilta-auringon väreihin voi palata kelaamalla suorasta lähetyksestä taaksepäin.

Muutokset säässä näkyvät ja kuuluvat luonnollisesti myös kosteikkolivessä, eikä yllätyksiltä voi suorassa lähetyksessä välttyä. Kosteikkoliven pystytyksessä pyrittiin ennalta varautumaan niin sateen, tuulen kuin kuumuuden järjestelmälle tuomiin haasteisiin. Kerran näiden kompromissia jouduttiin hakemaan lähetyksen aikana. Vähäinen määrä tuuletusaukkoja takasi hyvän äänenlaadun, muttei riittävää viilennystä toukokuun alun helteillä. Tällöin järjestelmä suojeli itseään kuumuudelta ja lähetys pääsi tilapäisesti katkeamaan.

Kamera piilotettiin linnunpöntön sisään. Kuva: Antti Saarenmaa

Sääolosuhteiden lisäksi kosteikon pehmeä maa ja maastoutuminen ympäristöön tuli ottaa huomioon. Ratkaisuksi valittiin linnunpönttöä muistuttava kamerateline, jota linnut eivät säikähtäisi. Kamera täytyi myös suojata niin tikan nakuttamiselta kuin ampiaisten pesänrakennuspuuhilta. Hämähäkin linssin eteen muodostama verkko oli yksi positiiviseksi kääntyneistä yllätyksistä. Luonnon monimuotoisuus kosteikolla todella näkyy – linnuista selkärangattomiin.

Hämähäkki on saalistanut kosteikkoliven linssin edessä toukokuusta lähtien.

SOTKA-hanke

Maa- ja metsätalousministeriön SOTKA-hankekokonaisuuteen kuuluva SOTKA-kosteikot on Suomen riistakeskuksen vetämä hanke, joka toimii yhdessä paikallisten maanomistajien kanssa vesilintujen lisääntymismenestyksen parantamiseksi.

Lisää tietoa hankkeesta kosteikko.fi.