Nuorten toimitus

Osaatko rakentaa kyttäyssuojan?

Ennen vesilintujen metsästyksen aloittamista kannattaa rakentaa kyttäyssuoja, ellei satu löytämään juuri sopivaa, suojaisaa paikkaa.

teksti ja kuva Elisabeth Mattsson

Julkaistu9.9.2020

Rannikolla kyttäyssuojat tavattiin rakentaa rantakallioille kivistä. Osa niistä on edelleen pystyssä ja käytössä. Uusia kyttäyssuojia voi rakentaa niin kivistä kuin laudoistakin.

Uuden kivisuojan rakentamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Rakentamisen alkuvaiheessa on hyvä löytää tukeva pohja jo olemassa olevista isoista kivistä tai kallion muodostamasta syvennyksestä. Tämä helpottaa huomattavasti rakentamista, koska silloin pystyy tukemaan kiviä kiinteisiin kohteisiin.

Pohjakerrokseen laitetaan suuria, tukevasti maassa olevia kiviä. Sitten alkaa haastava vaihe. Pohjakerroksesta ylöspäin käytetään pienempiä kiviä ja kasataan niitä siten, että suojasta tulee tukeva. Suoja ei saa kaatua pienestä tönäisystä. Suojan korkeuden tulee sellainen, että lyhyinkin metsästäjä pystyy käsittelemään asetta sujuvasti.

Suoja laudoista ja kankaasta

Jos kivisuojan rakentaminen ei houkuttele tai siihen ei saa maanomistajalta lupaa, niin ei hätää. Suojan voi rakentaa myös käyttämällä muutamaa lautaa sekä esimerkiksi kalastuslaatikoita ja kangasta, joka voi olla maaston väristä tai vaikka harmaita räsymattoja.

Suojalle valitaan samantyylinen paikka kuin kivisuojaa rakentaessa. Ellei sellaista löydy, voidaan suoja rakentaa metsään tai tasaiselle kalliolle. Laatikot laitetaan pystysuoraan ja niiden sisälle jotakin painavaa, jotta suoja ei kaadu. Laudat asetellaan tukevasti laatikoiden päälle. Reunassa olevat laudat laitetaan nojaamaan laatikkoa vasten tuomaan sivuille lisäsuojaa. Sen jälkeen kangas laitetaan lautojen yli siten, että reunat osoittavat suojan sisälle. Kankaan päälle, myös alareunaan, asetellaan kiviä, jotta se pysyisi paikallaan. Kangas kannattaa yrittää saada niin kireäksi, ettei se liiku tuulessa. Liike karkottaa linnut.

Sitten vain houkutuslinnut vesille.