Pyyn pillitykseen on tarjolla useita erilaisia pillejä. Toimivan pillitystyylin oppii vain ja ainoastaan harjoittelemalla.

Pyyn pillitys kiehtoo – 7 vinkkiä

Miten pyyn pillityksessä pääsee alkuun? Mitä siinä kannattaa huomioida onnistumisen mahdollisuuksien parantamiseksi?

TEKSTI Antti Saarenmaa KUVAT Antti Saarenmaa, Ville Kankare ja Tero Salmela

Julkaistu26.8.2021

Pyy on pienin kanalintumme noin kolmasosakilon painollaan. Pyy on levittäytynyt lähes joka puolelle Suomea ja pienen reviirinsä ja suhteellisen helpon houkuteltavuutensa myötä se tarjoaa kiinnostavia houkuttelumetsästyshetkiä kaikille metsästäjille.

1. Etsi sopiva elinympäristö

Pyy vaatii kasvillisuuden tarjoamaa suojaa ja lentää harvoin avoimella alueella, ellei tule hätyytetyksi. Pyy viihtyy tiheähköissä sekametsissä ja arvostaa pieniä vesialueita, kuten puronotkoja, ojia tai lampareita. Etsi alue, jolta löydät tarpeeksi suojaa ja aluskasvillisuutta pyylle, mutta näet itse ympärillesi.

Pyy vaatii aluskasvillisuutta ja tiheikköjä suojakseen. Pienet puronotkot ovat usein loistavia pillityspaikkoja. Haulikon lisäksi pienoiskivääri toimii pyyn pillityksessä oivana aseena.

2. Etene hitaasti ja kuunnellen

Löydettyäsi lupaavan oloista tiheähköä maastoa, etene hitaasti ja rauhallisesti, ja kuuntele. Runsailla pyypaikoilla ensimmäiset havainnot saadaan usein jo sopivaa pillityspaikkaa etsiessä, kun pyyt väistävät kulkijaa ja pyrähtelevät sivuun. Pyyn matala ja nopea siipien pörinä jää tottumattomalta helposti huomaamatta, mutta on sen tunnistavalle erinomainen signaali pysähtyä etsimään sopivaa istumapaikkaa ja kaivamaan pyypilliä esiin. Joskus pyy saattaa lurauttaa lyhyen laulelman varoituksena.

3. Asemoi itsesi ajatuksella

Päätettyäsi pysähtyä pillittämään tarkkaile ympäristöä ja kasvuston tarjoamaa suojaa ennen kuin istut alas tai seisahdat puun rungon sivuun. Näkösuojasta on etua pillitettäessä, mutta se harvoin avittaa ampumasuoritusta. Ihanteellinen sijainti mahdollistaa suojan hakemisen vaikkapa kuusen alaoksistosta tai suuremmasta kannosta, mutta mahdollistaa sopivan ampuma-alan hallitsemisen ja lähestyvän pyyn paikallistamisen. On hyvä muistaa, että pyy ei aina lähesty lentäen. Pidä siis huoli, että näet asemapaikastasi laajalti.

4. Ole hetki hiljaa paikallasi ennen pillittämistä

Jos tulet havaituksi saapuessasi paikalle, pillitys heti pyyn säikähdettyä on harvoin hedelmällistä. Pysähtyminen ja paikallaanolo 10–15 minuutin ajan parantaa mahdollisuuksiasi, jotta pyyn uteliaisuus ottaisi vallan aloitettuasi pillityksen. Käytä aika tarkkailuun ja kuuntelemiseen. Anna ympäröivän luonnon rauhoittua ja unohtaa läsnäolosi. Saatat havaita muitakin pyitä, kuulla niiden pyrähtelyn tai kaukaisemman piipityksen.

5. Pillitä rauhallisesti ja kuuntele

Pyyn ääntelyyn ja sen voimakkuuteen kannattaa perehtyä etukäteen. Pyyn ääni kuuluu maastosta ja säästä riippuen enimmillään noin sataan metriin asti. Kun aloitat pillityksen, älä puhalla keuhkojesi täydeltä.

Kuuntele aina pilliä käytettyäsi rauhassa mahdollisia reaktioita. Mikäli pyy on “juttutuulella”, on pillitys upeaa ja vastavuoroista: pyy vastaa pillittäjälle, pillittäjä pyylle.

Joskus höyhenpukuinen keskustelukumppani jättää vastailut sikseen ja pitää mykkäkoulua. Pyy saattaa käyttää pillitysajan ja sen väliset hiljaisuudet tarkkailuun, pillityksen äänenlähteen paikallistamiseen ja usein varovaiseen lähestymiseen. Havaitun, mutta hiljaisen pyyn pillitys vaatii usein kylmiä hermoja ja varovaisuutta.

Joskus pyy ei kiinnostu lähestymään pillittäjää, vaan vaikuttaa vastailevan paikaltaan loputtomiin. Vanha niksi on vaihtaa paikkaa äärettömän hiljaa noin kymmenen metriä sivuun ja jatkaa pillittämistä pienen tauon jälkeen uudesta paikasta. Pyy havaitsee pienenkin äänenlähteen siirtymisen, ja muutos saattaa innostaa sitä lähestymään.

Pyy on pieni ja sulautuu maastoon erinomaisesti. Pyytä pillittävän kannattaakin tarkkailla ympäristöään jatkuvasti – pyy voi kipittää paikalle yllättäen myös maata pitkin.

6. Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Hyvästä etukäteisvarautumisesta ja pillityspaikkaan asemoitumisesta huolimatta pyy tyypillisesti pörähtää paikalle yllättävästä suunnasta tai istahtaa odottamattomaan sijaintiin. Monituisia kertoja pyy on lentänyt suoraan kohti pillittäjää kummankin säikähtäessä toisiaan vain metriä ennen törmäystä.

Pyy saattaa tyypillisesti istahtaa suoraan pillittäjän yläpuolelle oksistoon kurkkimaan ylös. Se voi myös kiertää maata pitkin erilaisia notkoja hyväksi käyttäen aivan pillittäjän viereen.

Käy siis mahdollisia pyyn lähestymisreittejä etukäteen mielessäsi läpi. Pidä asentosi ja aseesi niin, että ulotut ampumaan moneen suuntaan. Huomioithan, että pyyn ampumaetäisyys on usein lyhyt. Laukaus kannattaa erityisesti haulikkoa käytettäessä tähdätä päävoittoisesti, jotta hienot mutta pienet, vaaleat täkkälihat eivät tärvelly osumasta.

7. Säällä on merkitystä

Tyypillisesti pyy huutelee eniten kauniina, kuulaina syysaamuina teerien kukerruksen kuuluessa kauas ja lämpötilan pyöriessä nollan tuntumassa. Tuulisina päivinä huutelua on vähemmän, tai ainakin sen kuuluvuus kärsii huomattavasti. Pyyn löytäminen suttuisina päivinä onnistuu usein parhaiten kävelemällä sopivia alueita hitaasti, kunnes lentopyrähdys tai lyhyt varoituspiippaus paljastaa linnun olinpaikan.

Tyyninä, kuulaina päivinä sekä pillitys että pyyn oma ääni kuuluvat kaus, jolloin on kannattavampaa antaa pyyn löytää pillittäjä.

Moni pitää pyytä riistalinnuistamme parhaimman makuisena. Pyyn täkkälihat ovat muista metsäkanalinnuista poiketen vaaleat.

Lisää samasta aiheesta