Nuorten toimitus

Haulikko
Ensiaseen valinta, osa 1

Ensiaseen valinta voi tuottaa aloittavalle metsästäjälle vaikeuksia. Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon haulikkoa hankittaessa.

teksti ja kuva Karlo Ruotsalainen

Julkaistu9.9.2020

Ensimmäisen haulikon on hyvä olla mahdollisimman monikäyttöinen, sillä harva tietää harrastusta aloittaessa tarkalleen mitä aikoo tulevaisuudessa metsästää.

Haulikon valinnassa tulee kiinnittää huomiota erityisesti sen sopivuuteen itselle. Parhain olisi mahdollisimman monilla säädöillä varustettu perä, mutta sellainen on usein vain kalliimmissa haulikoissa. Jos perä ei ole sopiva, asesepällä voi sitä lyhennyttää tai pidennyttää, teettää siihen säädettävän poskipakan tai vaikka kokonaan uuden tukin. Nuoren kohdalla täytyy myös huomioida mahdollinen pituuskasvu.

Uusi vai käytetty?

Varsinkin nuorilla rajoittava tekijä on usein budjetti, joten kannattaa miettiä tarkkaan tarvitseeko ihan uutta, yleensä käytetty laatuase on parempi kuin samanhintainen uusi. Vanhoissa haulikoissa tulee kuitenkin ottaa huomioon, etteivät kaikki kestä teräshauleja.

Merkki kannattaa olla ainakin sen verran tunnettu, että siihen on tarvittaessa saatavilla varaosia. Pääsääntö asetta hankkiessa on ostaa paras mihin on varaa.

Kaliiperi

Kaliiperia valittaessa täytyy muistaa myös käyttökustannukset, koska mitä yleisempi kaliiperi, sitä halvempia patruunat ovat. Varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa tämä korostuu, koska silloin täytyisi harjoitella paljon.

Ensimmäiseksi haulikoksi suositellaan 12-kaliiperista. Se sopii kaikelle haulikolla metsästettävälle riistalle, patruunat ovat halpoja ja niitä on hyvin saatavilla. Myös pienempiä 16- ja 20-kaliiperisia käytetään jonkin verran aseen keveyden vuoksi, mutta ensiaseeksi sellaista ei kannata ostaa, sillä patruunat maksavat enemmän, jolloin harjoittelu jää usein vähemmälle.

Toimintatapa

Usein ensimmäiseksi haulikoksi hankitaan päällekkäispiippuinen, sillä se on yksinkertainen käyttää ja toimintavarma. Jos taas tietää, että tulee harrastamaan erityisesti vesilinnustusta, itselataava tai pumppuhaulikko ovat hyviä vaihtoehtoja.

Mistä apua?

Jos lähipiiristä löytyy haulikkoammuntaharrastuneita, heiltä kannattaa kysyä neuvoa itselle sopivan haulikon valintaan. Haulikoita voi käydä katselemassa eri aseliikkeissä ja kysyä apua. Myös netistä löytää tietoa valinnan pohjaksi.

Lisää samasta aiheesta