Ungdomsredaktionen

Hagelgeväret
Svårigheten att välja sitt första gevär, del 1

Valet av det första geväret kan bli knepigt för den som ska börja jaga. Här några saker att tänka på när du skaffar ett hagelgevär.

text och bild Karlo Ruotsalainen

Publicerad9.9.2020

Det första hagelgeväret ska kunna användas till så mycket som möjligt eftersom de flesta nybörjare inte har bestämt sig för vad de vill jaga.   

När du väljer hagelgevär ska du i första hand känna efter att det passar just dig. Det bästa vore en kolv som kan justeras på flera olika sätt, men den finessen finns i regel bara på de dyraste bössorna. Om kolven inte passar kan en vapensmed förkorta eller förlänga den, göra kolvkammens höjd reglerbar eller göra en helt ny kolv. Ungdomar ska också tänka på att de kanske inte har växt färdigt.

Ny eller begagnad?

I synnerhet för ungdomar utgör budgeten ofta en begränsande faktor så det gäller att tänka efter; behöver jag verkligen en alldeles ny? I regel är ju ett begagnat kvalitetsgevär bättre än ett nytt till samma pris. Beträffande gamla hagelgevär ska du också tänka på att sådana kanske inte klarar stålhagel.

Tillverkaren ska vara åtminstone såpass känd att det finns reservdelar. Huvudregeln vid vapenköp är den, att du ska köpa det bästa som pengarna räcker till.

Kalibern

Vid valet av kaliber ska du också tänka på användningskostnaderna; ju vanligare kaliber desto billigare patroner. Det här understryks i början av jägarbanan då du borde träna flitigt.

Det första hagelgeväret ska därför vara i kalibern 12. Den passar till allt vilt som jagas med hagelgevär, patronerna är billiga och tillgången god. Även de mindre kalibrerna 16 och 20 används i någon mån eftersom gevären är så lätta, men som första gevär är det inget lyckat köp eftersom patronerna kostar mera och träningarna tenderar att bli glesare.

Vilken typ?

Ett hagelgevär med piporna under varandra rekommenderas ofta som första bössa eftersom den är enkel att använda och funktionssäker. Om du däremot vet att du kommer att ägna dig åt sjöfågeljakt så är en halvautomat eller en pump ett bra alternativ.

Vem hjälper?

Om det i bekantskapskretsen finns kunniga hagelskyttar så be dem om råd vid valet av ett hagelgevär som passar dig. Gör en runda i olika vapenaffärer och be om hjälp. På nätet finns det också kunskap som hjälper dig att välja.