Martat metsällä

Vieraskynä
ETM Maija Soljanlahti työskentelee Marttaliitossa ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkönä.
Julkaistu17.11.2022

On syksy. Hengitän syvään ja ihailen väriään vaihtavaa metsää. Olen pukeutunut säänkestävään takkiin, vedenpitäviin kenkiin ja päässäni on virkkaamani oranssi pipo. Vuoden sienisaalis on jäämässä laihaksi. Onneksi mustikoita saimme runsaasti. On metsästyskausi ja tutussa metsässä on aktiivista metsästysporukkaa. Olen Kirkkonummella, jossa peuroja ja kauriita on riesaksi asti.

Martat menevät metsään ja ottavat mukaansa sinut, ystäväsi, työkaverisi tai vastikään maahanmuuttaneen rauhoittumaan, nauttimaan ja jakamaan taitoja: kesällä ja syksyllä tunnistamaan ja keräämään marjoja ja sieniä, keväällä luonnonyrttejä. Haluamme jakaa iloa luonnosta sekä tavoista hyödyntää metsän antimia kestävästi. Monimuotoinen luonto on suojelemisen arvoista. 

Haluamme rohkaista kaiken ikäisiä erilaisista taustoista tulevia metsään: kerromme jokamiehen oikeuksista, vinkkaamme hyvistä retkieväistä ja tarjoamme ryhmän, jonka kanssa uskaltaa sytyttää nuotiopaikalla tulen ja nauttia kahvit. Uskomme, että myönteinen luontokokemus ja ymmärrys suomalaisesta luonnosta lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja halua toimia luonto- ja ilmastomyönteisillä tavoilla. Myös talousneuvontamme menee metsään. Taloushuolista, niin kuin muistakin mieltä painavista asioista, on helpompi puhua liikkeessä turvallisessa ympäristössä.

Meille ruoka on sydämen asia. Ruoalla voi rakastaa ja se yhdistää pöydän ääreen tai laavulle. Martat haluavat mahdollistaa luontoelämykset myös seuraaville sukupolville. Omilla ruokavalinnoillamme on siihen vaikutusta. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen kasvisvoittoisesti syömällä on yksi arjen teko, johon moni meistä sitoutuu. Kehotamme valitsemaan kotimaista villikalaa, jota on nykyään helposti saatavilla myös marketeissa. Riistaruokakurssimme ovat suosittuja. Monelle riista on kestävä valinta ja halu oppia käyttämään kaadettu eläin kokonaan on tärkeää.

Luonnontuotteet ovat monesti parhaimmillaan tuoreina, mutta osaamme säilöä niitä myös talven ja kevään varalle. Marttojen sesongissa ovatkin säilykkeet ja pakasteet, erityisesti satokauden päätyttyä. Säilöntätavat ovat muuttuneet suolaisista säilykkeistä esimerkiksi kuivaamiseen ja pakastamiseen. Taitoa on myös käyttää säilykkeitä ja säilöttyjä tuotteita osana monipuolista ruokavaliota.

Marttoihin liitetään kotivara eli toimintamalli, jossa on ennakoitu mahdollinen sähkökatkos tai karanteeni. Luonnontuotteiden säilöntä on edullista ja ekologista kotivaraa. Kotivaraan kuuluu koko perheelle riittävästi ruokaa ja juomaa kolmeksi päiväksi muita tarpeellisia tuotteita ja hygieniaan tarvittavaa vettä unohtamatta.

Merituuli viilentää poskipääni ja on aika lähteä kohti lämmintä tupaa. Pysähdymme vielä koirani kanssa ihailemaan takametsämme asukkia, hirveä, joka ruokailee nuoressa lepikössä. Uljas näky.