Atte Panttilaa ja Niko Urosta motivoi eniten yhteisöllisyys, yhteinen tekeminen ja toiminnan tulokset.

Nuoret mukaan päätöksentekoon

Nuoret ovat keskeisessä asemassa metsästysharrastuksen tulevaisuuden kannalta. Mutta onko nuorilla käytännön mahdollisuuksia vaikuttaa?

Teksti Karlo Ruotsalainen Kuvat Karlo Ruotsalainen, Niko Uronen

Julkaistu30.4.2024

Toiminta erilaisissa metsästysorganisaatioissa ulottuu paljon laajemmalle kuin pelkkään työntekoon. Nuoria tarvitaan mukaan myös päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. He tuovat uusia ideoita ja näkökulmia.

Vaikka monille vaikuttaminen merkitsee harrastuksen tulevaisuuden kehittämistä, taustalla on monia muitakin motivoivia tekijöitä. Osallistuessaan toimintaan saa mahdollisuuden kokemuksiin, joita ei välttämättä muuten tulisi koettua. Esimerkiksi halutessaan voi päästä mukaan järjestämään erilaisia tapahtumia. Suurin syy osallistumiseen on kuitenkin toiminnan itsensä tuoma ilo ja merkityksellisyys. Harva jaksaisi panostaa vapaa-aikaansa ja energiaansa toimintaan, elleivät he pitäisi siitä. Lisäksi monista opituista taidoista on todennäköisesti hyötyä tulevaisuudessa sekä työelämässä että vapaa-ajalla.

– Toiminnasta jää unohtumattomia muistoja, kaverisuhteita ja keskustelutaidot kehittyvät, Suomen Metsästäjäliiton nuorten vaikuttajien ryhmän varapuheenjohtaja Atte Panttila kertoo.

– Ennen kaikkea meillä on mukava porukka, jonka kanssa homma toimii, ryhmän puheenjohtaja Niko Uronen jatkaa.

Kun nuoret saavat vaikuttaa itseään koskeviin asioihin, lopputuloksesta tulee yleensä toimivampi. Nuoret tietävät parhaiten, mistä toiset nuoret ovat kiinnostuneita ja mistä eivät.

Miten mukaan?

Tapoja vaikuttamiseen on monia. Metsästysseuraan kuuluvalle helpointa päästä mukaan vaikuttamaan asioihin on aktiivinen osallistuminen seuran toimintaan. Osallistumalla kokouksiin, tapahtumiin ja talkoisiin oppii tuntemaan seuran toimintaa ja jäseniä. Seuran johtokuntaan pääseminen antaa mahdollisuuden vaikuttaa suoraan päätöksiin ja toimintaan.

Muita mahdollisuuksia vaikuttaa on esimerkiksi riistanhoitoyhdistyksissä ja Metsästäjäliiton piireissä. Monella piirillä on oma nuorisotoimikunta, joka edistää erityisesti nuorten asioita paikallisesti. Lisäksi Metsästäjäliiton nuorten vaikuttajien ryhmä toimii valtakunnallisella tasolla ja voi viedä esityksiä suoraan liittohallitukselle.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan toimintaan, paras tapa on yleensä ottaa suoraan yhteyttä toimijoihin, kuten puheenjohtajaan. Hän osaa vähintäänkin neuvoa, miten kannattaa edetä. Aktiivisella asenteella pääsee jo pitkälle!

 

Minkälaisissa asioissa haluaisit päästä vaikuttamaan? Pääseekö omassa seurassasi nuorten ääni esille? Kommentoi alle! 

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit