Äänestys hallituksen uusista jäsenistä loi jännitystä.
Nuorten toimitus

Noviisina riistanhoitoyhdistyksen vuosikokouksessa

Kuhmoisten riistanhoitoyhdistyksen vuosikokous 2024 järjestettiin Kuhmoisten yhtenäiskoulun ruokalassa. Monet olivat hyvin kiinnostuneita Metsästäjä-lehteen kirjoittamisesta ja nuorena paikalla olemisesta.

TekstiMartta MalinKuva Martta Malin
Julkaistu26.2.2024

Kokoukseen osallistui noin 50 kuhmoislaista metsästäjää. Tuttuja naamoja näkyi joka puolella ja juttelijoita myös. Aluksi tarjoiltiin perinteiseen tapaan kahvit, pullat ja maukkaat voileivät. Jopa mehua ja vettä oli saatavilla, mikä piristi kahvitonta ihmistä paljon. Alkuvaikutelma oli erittäin positiivinen.

Kahvitarjoilut olivat maukkaat ja täyttävät.

Tietoa riistakannoista

Ennen virallisen kokouksen avausta palkittiin pienpeto- ja seurojen välisen ampumakilpailun parhaimmisto. Tämän jälkeen Suomen riistakeskuksen vastaava riistapäällikkö Marko Mikkola kertoi ajankohtaista tietoa muun muassa riistapolitiikkaan vaikuttamisesta, riistaeläinkannoista ja SRVA-toiminnan merkityksestä. Aiheet olivat ajankohtaisen sivistäviä.

Kilpailuihin osallistuneet saivat hienot pokaalit tai metsästystarvikkeita.

Mikkola sai konkreettisten tapausten avulla miettimään metsäneläinten hyvinvointia sekä toimia kannan edistämiseksi. Esimerkkinä vaikuttamisesta hän käytti hirvenmetsästysajan pidentämistä tammikuun 15. päivään asti, sillä idea oli tullut kentältä. Kokonaisuudessaan riistapäällikön läsnäolo kokouksessa loi tunteen Riistakeskuksen välittämisestä sekä halusta tiedottaa metsästäjiä. Näin kokous tarjosi myös mahdollisuuden kehittää omaa tietämystä ja osaamista.

Perinteisen kokouskäytännön mukaisesti valittiin puheenjohtajat, sihteerit ja pöytäkirjantarkastajat ja muut vastaavat. Monenlaista aihetta ehti tuohon reiluun kolmeen tuntiin mahtumaan niin tilinpäätöksestä ampumaradan ukkosvaurion aiheuttamiin talouden ongelmiin saakka.

Tunnelmat kokouksesta

Paikan päällä oli miellyttävä tunnelma. Osallistujat olivat aktiivisia sekä ehdotusten että kysymysten suhteen. Tulevista hallituksen jäsenistä kehkeytyi äänestys, mutta sekin hoidettiin kannustavalla hengessä. Hallitukselle koottiin jo listaa hoidettavista asioista, mutta myös tiedotusta haluttiin yhteistuumin parantaa. Se onkin yksi jokaisen yhdistyksen vaikeimmista taidoista ja tehtävistä.

Kokoukseen osallistuminen vei suuren osan illasta, mutta oli ajan väärti. Tuli tunne, että asioihin pystyy nuorena vaikuttamaan myös ruohonjuuritasolta. Parannusehdotuksista syntyi tärkeitä keskusteluja ja lisäksi riistapäällikkö lupasi välittää viestiä eteenpäin. Kaiken kaikkiaan kokous oli opettavainen ja vaikuttava yhteinen mahdollisuus keskustelulle sekä riistanhoitoyhdistyksen jo nyt monipuolisen toiminnan edistämiseen.

Mikä on riistanhoitoyhdistyksen vuosikokous?

Riistanhoitoyhdistyksessä (rhy) päätösvaltaa käyttää vuosikokous. Kokouksessa vahvistetaan rhy:n kuluvan toimintavuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Lisäksi käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus.

Vuosikokous päättää rhy:n hallituksen koon, valitsee jäsenet ja puheenjohtajan sekä valitsee rhy:n edustajat Suomen riistakeskuksen toiminta-alueen aluekokoukseen.

Osallistu oman yhdistyksesi kokoukseen

Metsästys- ja riista-asioiden hoitoon osallistuminen alkaa osallistumalla oman rhy:n toimintaan ja sen vuosikokoukseen.

Riistanhoitomaksun maksanut henkilö voi kuulua jäsenenä siihen rhy:een, jonka toiminta-alueella hän pääasiassa metsästää tai siihen rhy:een, jonka toiminta-alueella olevassa kunnassa hänellä on kotipaikka.

Kokoukseen voivat äänioikeutettuina osallistua kyseisen rhy:n 18 vuotta täyttäneet jäsenet, joilla on voimassaoleva metsästyskortti. Alle 18-vuotiailla yhdistyksen jäsenillä on kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Rhy:n jäsenyys osoitetaan voimassaolevalla metsästyskortilla. Helpoin tapa jäsenyyden osoittamiseen on Oma riista -sovelluksessa oleva metsästyskortti.