Sijoita telkänpönttö viisaasti

Telkkä on kolopesijä ja kiitollinen autettava. Hyvin sijoitettu telkänpönttö saa suurella todennäköisyydellä pesijän ja hyvän poikastuoton edellytykset paranevat. Miten pönttö kannattaa sijoittaa ja mitä muuta tulee huomioida pesinnän onnistumiseksi?

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu14.3.2021

Luontaisten poikastuottoalueiden väheneminen ja elinympäristöjen muutos yhdistettynä runsaaseen pienpetokantaan ahdistavat useat vesilintulajit nurkkaan. Jokainen meistä kykenee kuitenkin kantamaan kortensa kekoon. Telkänpönttöjen tekeminen on helppo, käytännönläheinen ja toimiva tapa auttaa.

Parhaimmillaan hyvään elinympäristöön oikein sijoiteltu pönttö synnyttää uuden jokavuotisen pesimäpaikan ja auttaa matkaan lukuisia telkkäpesueita elinkaarensa aikana.

Muista nämä rakentaessa

Telkänpöntön teko on monelle tuttua, mutta tässä tärkeimmät huomioitavat:

Pöntön karkea etuseinän sisäpinta. Telkänpoikaset kipuavat ulos pöntöstä jo varhaisessa vaiheessa, eivätkä välttämättä saa otetta täysin tasaisesta, höylätystä puusta. Voit tarvittaessa itse uurtaa etuseinään pienille telkänpojan kynsille sopivaa otepintaa.

Pöntön lentoaukon halkaisija on 10 senttiä. Jos haluat mahdollistaa myös isokoskelon pesinnän pöntössä, voit porata lentoaukon 13 sentin läpimittaan, mutta muista tällöin tehdä pöntöstä hieman syvempi.

Laita pöntön pohjalle valmiiksi sopivaa kuiviketta. Toimiva vaihtoehto on esimerkiksi lemmikkijyrsijöille tarkoitettu sahanpuru, joka ei vety. Telkkä ei kanna pönttöön materiaalia, mutta rakentaa itse pesämaljan höyhenistään.

Vinkkejä sijoitteluun

Telkkä pesii sekä rehevillä että karuilla alueilla. Ota huomioon sekä vesistön koko että sen ravintomäärä asentaessasi pönttöjä – karu pieni metsälampi on sopiva varttumisalue enintään yhdelle telkkäpoikueelle, rehevämpi voi elättää useamman.

Asenna pönttö vesistön lähettyville, mutta älä aivan vesirajaan. Jos asennat pöntön aivan rantaviivaan, telkkä toki löytää sen – näin kuitenkin tekee suurella todennäköisyydellä myös minkki.

Koeta katsoa mahdollisuuksien mukaan sijoituspaikka, jossa pesän alla on pehmeä laskeutumispaikka, kuten varvikko tai sammalta. Telkänpojat hyppäävät jossain vaiheessa pesästä ja alastulo on pehmeälle alustalle turvallisempaa.

Sijoita pönttö niin, ettei välittömästi sen edessä ole lentoesteitä. Telkkä lentää vauhdilla ja viime hetken väistelyt voivat olla haastavia.

Haudonta-aikana naaras poistuu pesästään ruokailemaan pari kertaa vuorokaudessa ja peittää siksi aikaa munat untuvillaan.

Pienpedot ja varislinnut

Aktiivinen pienpetopyynti alueella parantaa telkän pesinnän onnistumisen todennäköisyyttä huomattavasti. Sekä näätä että minkki ovat merkittävä uhka telkän pesinnälle, ja niiden rautapyynti on hyvä keino vähentää telkkään kohdistuvaa saalistusta.

Voit varmuudeksi asentaa pönttöpuun alaosan ympärille kiedottavan, puun kasvun mukana laajenevan, liukkaan nousuesteen. Se ehkäisee pedon kiipeämistä puuhun estämällä sen kynsien pureutumisen kaarnaan.

Pienet saaret ja luodot ovat erinomaisia sijoituspaikkoja, koska näätä viihtyy keväisin muunlaisessa ympäristössä. Varislintujen uhkaa voidaan pienentää valitsemalla saaria, joista puusto on poistettu. Kun varislinnuilla ei ole istumapuita, vähenee sekä kolopesijöiden että maassa pesivien lajien pesätuhoriski. Puuston poiston yhteydessä on hyvä jättää luodolle tai pienelle saarelle pökkelöitä, joihin telkänpöntön saa ripustettua. Sama sijainti toimii hyvin myös sorsalintujen pesälaatikoiden sijoituspaikkana.

Telkkäkoiras ja -naaras.
Subscribe
Notify of
4 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Tarmo Mäntymäki

Ei taaskaan neuvoja pöntön ripustamisesta. Siis naulataan puuhun ja kiedotaan metallilangalla niinkuin Metsästäjälehden kuvituksessakin tehdään.

Juhani Aalto

Rautalanka ja naulaus on paha.Porakoneella pari pitkää ruuvia on kätevä.On heppo joskus irrottaa ja siirtää.1960 alotin pönttöhomman.Kokemusta ja onnitumista on!

Sussu

Olisi myös kiva tietää millä ihmeellä pidetään harakat pois munien kimpusta. Joka vuosi harakat syövät ennenkuin poikaset pääsevät maailmalle!

Lauri "Late" Liimatainen

Tepi telkkä pesii meidän mökillä onnistuneesti.
Esimerkiksi orava, minkki ja näätä syövät telkän munat, poikaset, jopa hautovan emon. Mikäli haluat estää nisäkkäiden pääsyn pesään, viritä kulkureiteille kanaverkkoa. Jos pesä on puussa, niin viritä vähintään 50 cm kanaverkkoa puun ympäri pöntön alle ja päälle. Sekä pöntön kannen päälle, jotta pesäroistot eivät voi hypätä pöntön katolle. Tarkista myös oksat, ettei niiden kautta ole pönttöön kulkureittiä.
Tämä on karavaanareilta opittu kikka. Heistä monet laittavat auton ja/tai asuntovaunun alle kanaverkon, niin linnut ja nisäkkäät eivät tule häiritsemään. Ne eivät halua astua kanaverkon päälle.
Meillä muutamana alkuvuotena telkän pesintä epäonnistui, kunnes sattumalta kuulin kanaverkosta tutulta karavaanarilta. Sen jälkee pesintä on onnistunut joka vuosi.

Viimeksi muokattu: 2 kuukaudet sitten by Lauri "Late" Liimatainen