Atte Panttila och Niko Uros känner sig mest motiverade av gemenskapen, av att göra saker tillsammans och se resultat.

Låt ungdomarna delta i beslutsfattandet

Ungdomarna är avgörande för jaktens framtid. Men har de i praktiken möjligheter att påverka?

Text Karlo Ruotsalainen Bilder Karlo Ruotsalainen, Niko Uronen

Publicerad30.4.2024

Verksamheten i de olika jaktorganisationerna spänner över ett väldigt fält. Det behövs närvarande ungdomar också när det ska fattas beslut och påverkas. Ungdomarna har med sig nya ideer och infallsvinklar.

Även om många uppfattar saken så, att påverkandet betyder det samma som att utveckla jaktens framtid, så finns det i bakgrunden många fler motiverande faktorer.

Den som deltar i verksamheten får nya erfarenheter, som han eller hon kanske annars inte skulle ha fått uppleva. Den som ställer upp kan få vara med och organisera olika evenemang. Det främsta skälet till att delta är ändå att det känns trevligt och betydelsefullt att göra det. Vem skulle idas lägga fritid och energi på någonting som den inte tycker om? Och dessutom; mycket av det som man får lära sig när man hänger med har man troligen nytta av längre fram, både på jobbet och på fritiden.

– Verksamheten ger fina minnen, kamratskap och bättre social förmåga, berättar Atte Panttila som är vice ordförande för Jägarförbundets grupp för unga påverkare.

– Framför allt har vi ett trevligt gäng som får saker och ting att fungera, fyller Niko Uronen i. Han är ordförande för gruppen.

När ungdomarna får vara med och påverka i frågor som berör dem själva så brukar det leda till att saker fungerar bättre. Ungdomarna vet bäst vad som intresserar ungdomar och vad som inte gör det.

Hur engagera?

Det finns många sätt att påverka. Att aktivt delta i föreningens verksamhet är det lättaste sättet för den som är medlem i en jaktförening. Den som deltar i möten och ställer upp på evenemang och talko lär känna de andra medlemmarna och hur föreningen fungerar. Siktar du högt och blir invald i styrelsen så kan du påverka beslut och verksamhet direkt.

Jaktvårdsföreningen och Jägarförbundets distrikt öppnar andra möjligheter att påverka. Flera distrikt har en ungdomskommitté som jobbar för ungdomarna. Dessutom fungerar Jägarförbundets grupp för unga påverkare också på nationell nivå och kan föra fram förslag direkt till förbundsstyrelsen.

Om du är intresserad av att delta i verksamheten så är det bästa sättet oftast att ta direkt kontakt med personer som sköter vissa uppgifter, som ordföranden. Han (eller hon) kan peka ut en väg framåt för dig. Med en aktiv attityd är hälften vunnet!

 

I vilka frågor skulle du vilja vara med och påverka? Kan ungdomarna i din förening göra sin röst hörd? Kommentera nedan!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit